Výběr daní roste, stát ke konci února hospodařil s přebytkem 28 miliard korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 3. 2016 15:26
Ke konci letošního února dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 216,9 miliardy korun, celkové výdaje pak činily 189,2 miliardy korun, uvedlo ministerstvo financí. Vyšší jsou daňové příjmy a rostly i výdaje na investice určené na financování programů EU. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Přebytek státního rozpočtu ke konci února klesl na 27,7 miliardy z lednových 45,9 miliardy korun. Loni v únoru byl přebytek rozpočtu 22,6 miliardy korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí.

Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

"Nejpodstatnějším sdělením únorových dat o hospodaření státu je, že česká ekonomika nezaznamenala na přelomu roku žádnou dramatickou změnu ve své dynamice růstu," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci února meziročně stouply o 11,5 miliardy na 216,9 miliardy korun. Nejvíce k tomu přispěly daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení a peníze přijaté od EU. Celkové výdaje státu meziročně stouply o 6,4 miliardy na 189,2 miliardy korun.

Současný vývoj, především příliv peněz z EU fondů, zřejmě podle analytika Komerční banky Marka Dřímala pomůže rozpočtu k nižšímu schodku, než jaký ministerstvo financí plánovalo. "Oproti 70 miliardám korun by mohl být schodek na konci roku o deset až 20 miliard nižší," uvedl.

Daňové příjmy bez sociálního zabezpečení ke konci února meziročně stouply o 4,5 miliardy na 85,3 miliardy korun. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení meziročně stouply o 3,2 miliardy na 68 miliard korun.

DPH teprve poroste, slibuje úřad

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) přitom v meziročním srovnání zůstalo na 37 miliardách korun. Meziroční tempo růstu DPH bylo ke konci února podle ministerstva financí negativně ovlivněno snížením objemu zadržovaných odpočtů. Zatímco vloni v únoru byly 7,4 miliardy, letos je to 4,5 miliardy korun.

Inkaso DPH je také podle úřadu způsobeno i lednovou změnou rozpočtového určení daní, kdy vzrostl podíl krajů na celkovém výnosu DPH ze 7,86 procenta na 8,92 procenta. "Pozitivně by měl na inkaso působit růst výdajů domácností a vládních institucí. Lze očekávat, že v průběhu roku pozitivně ovlivní inkaso DPH zavedení kontrolního hlášení a posléze i elektronická evidence tržeb," uvedlo ministerstvo.

Inkaso spotřebních daní meziročně stouplo o 3,3 miliardy na 24,4 miliardy korun. Příjmy z daně z minerálních olejů rostly díky vyšší spotřebě způsobené nízkými cenami pohonných hmot. Rovněž spotřební daň z tabákových výrobků byla v únoru meziročně vyšší.

Největší objem výdajů rozpočtu je určen na sociální dávky. Ke konci února na ně z rozpočtu putovalo 82,1 miliardy korun, tedy meziročně o pět miliard více.

 

Právě se děje

Další zprávy