Stanjura chce pomoc obcím s účty u Sberbank řešit individuálně. Nabízí vyplacení příspěvku

ČTK ČTK
24. 3. 2022 17:49
Stanjura chce pomoc obcím s účty u Sberbank řešit individuálně. Nabízí vyplacení příspěvku

Ministerstvo financí bude s obcemi, které měly peníze u Sberbank a nemohou se k nim nyní dostat, jednat individuálně. Zároveň ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nabídl poškozeným obcím, že by jim stát v květnu mohl vyplatit příspěvek na výkon státní správy za celý rok dopředu. Do řešení pomoci se zřejmě zapojí také Národní rozvojová banka. Po setkání s předsedou Svazu měst a obcí ČR Františkem Luklem o tom ve čtvrtek informoval Stanjura.

Ze schváleného rozpočtu na letošní rok vyplývá, že celkem všechny obce mají letos nárok na příspěvek na výkon státní správy 10,2 miliardy korun. Částka je bez Prahy. Stanjura dodal, že by taková operace nezatížila dodatečnými výdaji státní rozpočet, jen by se fakticky změnilo načasování výplaty peněz. Podle Lukla se drtivá většina obcí dokáže s problémy kolem účtů vypořádat. Prioritou při pomoci státu bude podle něj především financování neodkladných investic. 

Stanjura připomněl, že problém s uzavřením Sberbank zkomplikoval situaci zhruba 180 obcím a pěti krajům, které se tak nemohou dostat ke zhruba pěti miliardám korun na účtech banky. Sberbank CZ má vazby na Rusko a zavřela své pobočky. Česká národní banka zahájila 28. února kroky k tomu, aby jí odebrala licenci. Garanční systém začal prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům - fyzickým osobám Sberbank 9. března. Celkem jde o zhruba 106 tisíc klientů a 24,2 miliardy korun. Většinu již vyplatil.

 

Právě se děje

Další zprávy