Spořitelna vydělala víc než Erste, do září 11 miliard

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
30. 10. 2013 11:25
Provozní zisk poklesl o 6,8 procenta na 18,16 miliardy korun, kvůli nízkým sazbám.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká spořitelna je ziskovější než její majitelka rakouská Erste. Největší tuzemská banka, pokud jde o počet klientů, vydělala v prvních třech čtvrtletích roku 2013 téměř 11,5 miliardy korun čistého. V meziročním srovnání je to ale o 2,6 procenta méně.

Rakouská Erste dnes oznámila pokles zisku na 10,8 miliardy korun.

Provozní zisk spořitelny poklesl na 18,16 miliardy korun, banka to odůvodňuje pomalu rostoucí poptávkou po spotřebitelských úvěrech a extrémně nízkými úrokovými sazbami.

Podrobné výsledky ČS

Čistý úrokový výnos tak poklesl o 8,9 procenta na 21,02 miliardy korun. Nízké úrokové sazby jsou patrné i na vývoji čisté úrokové marže vztažené k úročeným aktivům, která se meziročně snížila z 3,89 % na 3,63 %, avšak vzrostla z 3,60 % v 1. pololetí 2013.

Bilanční suma narostla meziročně o 3,1 procenta na 943,38 miliard korun. Objem celkového portfolia klientských úvěrů se meziročně zvýšil o dvě procenta na 497,93 miliardy korun, zásluhou nárůstu hypotečních úvěrů (+10,9 % na 150,33 mld. Kč) a vyššího úvěrování podnikatelských subjektů (+3,2 % na 191,56 mld. Kč).

U úvěrů dále Česká spořitelna eviduje „průběžné zlepšování kvality celého úvěrového portfolia", což se odrazilo na snížení salda tvorby rezerv a opravných položek k úvěrům a pohledávkám, které se meziročně zlepšilo o 16,9 procenta na mínus 2,61 miliardy korun.

Vklady klientů, do kterých se počítají i vklady v transformovaném penzijním fondu ze skupiny České spořitelny, vzrostly o 5,5 procenta na 734,96 miliardy korun. Z toho vklady občanů vzrostly o 0,5 procenta na 538,72 miliardy korun.

Konsolidovaná kapitálová přiměřenost se tak zvýšila na 18,1 procenta z 16,5 procenta před rokem. Česká národní banka přitom po bankách požaduje, aby měly tento poměrový ukazatel minimálně na osmi procentech.

Čisté příjmy z poplatků a provizí meziročně klesly o 3,1 % na 8,46 miliardy korun. „Meziroční pokles je ovlivněn tím, že klienti častěji využívají internetové bankovnictví a zvýhodněné programy a produkty," uvedla Česká spořitelna ve své zprávě. Více banka vybrala především z poplatků a provizí z úvěrů a z operací s cennými papíry, a to díky jejich rostoucímu počtu. Snížily se naopak zejména příjmy z platebních transakcí.

Česká spořitelna dále pokračuje také ve snižování nákladů. Všeobecné správní náklady se meziročně snížily o 4,6 % na 13,33 miliardy korun. „Meziročně se podařilo zejména snížit náklady na kancelářské prostory a náklady na reklamu a marketing. Rovněž pokračuje snižování odpisů hmotného majetku," uvedla banka.

„Česká ekonomika se konečně dostává z rok a půl trvající recese a začíná se zlepšovat i důvěra domácností v další vývoj. Nás také těší jejich zvyšující se zájem o hypoteční a spotřebitelské úvěry a rostoucí poptávka firemních klientů po financování jejich projektů. Ceníme si rostoucího objemu vkladů v České spořitelně, za nímž stojí vysoká důvěra a spokojenost našich klientů," uvedl k výsledkům Pavel Kysilka, generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny.

Akcie rostou

Výsledky dnes oznámila také rakouská matka spořitelny. Erste Group Bank za tři čtvrtletí 2013 klesl meziročně čistý zisk na 430,3 milionu eur (zhruba 10,8 miliardy Kč) z 597,3 milionu eur (asi 14 miliard Kč). Loňský výsledek ale vylepšily jednorázové vlivy.

"V průběhu třetího čtvrtletí jsme zaznamenali projevy oživení růstu úvěrů se zlepšujícím se makroprostředím, zejména v Rakousku a České republice," uvedl v prohlášení šéf Erste Andreas Treichl.

Akcie Erste Bank na ranní zprávy o hospodářských výsledcích reagují pozitivně. Kolem půl jedenácté přidávají na pražské burze 2,4 procenta a jsou na ceně 657 korun za kus.

 

Právě se děje

Další zprávy