Spor o dluhy výrobce traktorů Zetor skončil smírem. ČSOB nemusí státu platit 161 milionů

ČTK ČTK
20. 10. 2022 6:29
Spor o dluhy výrobce traktorů Zetor skončil smírem. ČSOB nemusí státu platit 161 milionů

Spor kvůli dluhům bývalého státního podniku Zetor, který vedl stát s ČSOB, skončil po více než 15 letech smírem. Obě strany ho uzavřely letos v červnu. Ve čtvrtek o tom informovaly Hospodářské noviny. Ministerstvo financí po bance požadovalo 161,3 milionu korun jako úroky z prodlení. Díky dohodě ale banka nemusí platit nic, naopak od resortu dostala více než dva miliony korun jako kompenzaci nákladů na vedení soudní pře.

Nárok ministerstva na zaplacení úroků z prodlení koncem loňského roku zamítl Nejvyšší soud. Resort mohl ve sporu pokračovat u obvodního soudu, místo toho se rozhodl uzavřít s ČSOB dohodu.

Ministerstvo financí uvedlo, že v rámci smíru zaplatilo bance začátkem července zhruba 2,14 milionu korun. "Soudním smírem bylo stanoveno, že úhradou této částky budou zcela vypořádána veškerá vzájemná práva a povinnosti související se sporem," řekl Hospodářských novinám Stefan Fous z ministerstva financí.

Předmětem sporu byl úvěr, který banka poskytla těsně před pádem komunistického režimu v roce 1989 výrobci traktorů Zetor Brno.

 

Právě se děje

Další zprávy