Soukromníci spustí satirickou kampaň Vítězný únor 2016 proti Babišově evidenci tržeb

ČTK ČTK
29. 1. 2016 12:53
Strana soukromníků chce upozornit na zásahy státu, které podle ní byrokraticky omezují soukromé podnikání. Akce vyvrcholí manifestací a pochodem k sídlu vlády 25. února. Ve stejný den se v roce 1948 dostali k moci v tehdejším Československu komunisté, kteří poté soukromé podniky zestátnili.
Strana soukromníků zahájí satirickou kampaň Vítězný únor 2016
Strana soukromníků zahájí satirickou kampaň Vítězný únor 2016 | Foto: Strana soukromníků

Praha - Strana soukromníků zahájí v pondělí satirickou kampaň Vítězný únor 2016. Chce tak upozornit na zásahy státu, které podle ní byrokraticky omezují soukromé podnikání, například na elektronickou evidenci tržeb (EET). Akce vyvrcholí manifestací a pochodem k sídlu vlády 25. února, tedy v den, kdy mají podnikatelé poprvé podávat kontrolní hlášení k DPH. Novinářům to dnes řekl předseda strany Petr Bajer.

Uvedené datum označil za symbolické vzhledem k tomu, že ve stejný den se v roce 1948 dostali k moci v tehdejším Československu komunisté, kteří poté soukromé podniky zestátnili. Podobně současná vláda připravila v podobě kontrolních hlášení, EET či zákazu kouření v restauracích opatření, která budou pro podnikatele podle Bajera znamenat další zátěž a pro mnoho živnostníků i krach.

Vizuální část kampaně, jejíž součástí je i samostatný web, odkazuje na dobovou grafiku 50. let. Ústředním motivem je plakát s nápisem "Zastavme je!", na němž portréty někdejších komunistických vůdců nahradily podobizny premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ve stejném duchu, podle Bajera "trošku po švejkovsku", bude i chystaná protestní manifestace.

Soukromníci proti kontrolnímu hlášení zorganizovali ústavní stížnost, pro jejíž podání získali 21 senátorů včetně majitele loterijní společnosti Synot Ivo Valenty, který je v horní komoře zastupuje. Podle nich tato akce pomohla minimálně tomu, že ministerstvo financí připravuje novelu, která by upravila krátké lhůty k podání hlášení a zmírnila sankce pro živnostníky.

Kontrolní hlášení podle soukromníků narušuje obchodní tajemství, neboť podnikatelé budou muset státu předávat údaje o tom, s kým, kdy a v jakém objemu jejich firmy obchodují. Podle Strany soukromníků jde o razantní narušení práva na soukromí plošným shromažďováním osobních údajů.

Místopředseda strany Rudolf Baránek uvedl, že jediným lékem na kroky současné vlády bude porážka stávajících koaličních stran ve volbách. Soukromníci chystají společný postup už pro říjnové krajské volby se Stranou svobodných občanů. Předpokládají, že proniknou do regionálních parlamentů nejméně v polovině krajů.

Proč nemůžeme mít desetiprocentní DPH my, v čem je jiný byznys prodeje léků a knih, ptá se šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. EET prý kategoricky neodmítá, nevěří ale, že restauratéři kradou víc než jiní. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy