Soud na Slovensku nepravomocně uznal šéfa centrální banky vinným z korupce

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 4. 2023 18:52
Soud na Slovensku nepravomocně uznal šéfa centrální banky vinným z korupce

Soud na Slovensku trestním rozkazem uznal guvernéra centrální banky (NBS) Petera Kažimíra vinným z podplácení, uložil mu za to pokutu 100 tisíc eur (2,34 milionu korun). Rozhodnutí soudu není pravomocné, takzvaný odpor vůči němu už podala elitní složka prokuratury. V případu tak bude vypsáno líčení. S odvoláním na vyjádření soudu a prokuratury to dnes napsal slovenský list Sme. Kauza se týká podezření z podplácení někdejšího šéfa finanční správy Františka Imreczeho. Premiér Eduard Heger vyzval Kažimíra k rezignaci, ten nicméně trvá na své nevinně.

Podle agentury Reuters dnes Kažimír ve svém prohlášení uvedl, že trestní rozkaz ještě neobdržel. "Nespáchal jsem žádný zločin a nemám pochyb o tom, že se obhájím před soudcem při hlavním líčení nebo před odvolacími soudy na Slovensku či v Evropě," cituje Reuters z prohlášení.

Podle dostupných informací se kauza týká období, kdy někdejší místopředseda nyní opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) Kažimír zastával funkci ministra financí. Proti Kažimírovi vypovídal Imrecze. Řekl, že mu Kažimír odevzdal obálku, ve které bylo 48 tisíc eur (1,12 milionu korun). Slovenská média dříve informovala o podezření, že Kažimír jako prostředník peníze předal v souvislosti s daňovými kontrolami soukromých firem. Imrecze v jiné korupční kauze vyvázl letos v únoru s podmínkou a peněžitým trestem.

 

Právě se děje

Další zprávy