Sněmovna stvrdila možnost povolit výjimečně jízdu kamionů bez přestávek

ČTK ČTK
8. 7. 2022 10:58
Sněmovna stvrdila možnost povolit výjimečně jízdu kamionů bez přestávek

Ministerstvo dopravy bude moci ve výjimečných situacích, například při kalamitách nebo krizích, povolit řidičům v nákladní dopravě, aby mohli po určitých úsecích silnic jezdit bez dodržování požadavků na přestávky v jízdě a odpočinek. Počítá s tím novela zákona o silniční dopravě, kterou v pátek stvrdila Sněmovna. Na návrh Senátu do ní poslanci vložili kromě jiného pravidla pro najímání kamionů bez řidiče. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) senátní verzi podpořil. Pro senátní verzi hlasovalo všech 139 přítomných poslanců ze všech sněmovních stran.

Schválená novela zavádí takzvaný evropský balíček mobility. Balíček v roce 2020 schválil Evropský parlament a upravuje pravidla pro řidiče kamionů převážejících náklad po Evropě. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Povolení k nedodržování bezpečnostních přestávek se podle novely má použít při kalamitách nebo v krizích, například při podstatném zhoršení sjízdnosti silnice, přerušení sjízdnosti či ochraně života, majetku a zdraví. Dopravci tuto novinku uvítali.

 

Právě se děje

Další zprávy