Senát se vyslovil pro zrušení elektronické evidence tržeb

ČTK ČTK
14. 12. 2022 11:53
Senát se vyslovil pro zrušení elektronické evidence tržeb

Stát ke konci tohoto roku patrně zruší bez náhrady elektronickou evidenci tržeb. V opačném případě by se od příštího roku rozšířila na další živnostníky. Senát ve středu novelu o zrušení elektronické evidence tržeb podle očekávání schválil hlasy 63 ze 76 přítomných členů. Předlohu nyní dostane k posouzení prezident.

Zrušení elektronické evidence navrhl kabinet Petra Fialy (ODS), neboť ji označil za zbytečnou zátěž jak pro podnikatele, tak pro stát kvůli nákladům na správu evidence. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) náklady vyčíslil v řádu jednotek miliard korun. Odmítl zachování evidence tržeb jako dobrovolné. "Nemělo by to efekt ani pro stát, ani pro poplatníky," uvedl. Stát podle ministra nemá žádnou výhodu, kterou by za získaná data podnikatelům nabídl.

Proti zrušení elektronické evidence tržeb se vyslovili zástupci opozičního hnutí ANO, za jehož vládního působení byl nástroj zaveden, ale také senátor KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle Ladislava Václavce (ANO) znamenala evidence tržeb přínos pro stát minimálně 4,2 miliardy korun ročně a její zrušení je ideologické.

Expremiér a předseda ANO Andrej Babiš v minulosti také uvedl, že evidence tržeb narovnala podnikatelské prostředí a vynesla více než 35 miliard korun. Podle odpůrců systému však exaktní čísla neexistují a výnosy vycházejí z odhadů. Zastánci nicméně argumentují tím, že zrušení evidence tržeb posílí šedou ekonomiku.

 

Právě se děje

Další zprávy