Schodek rozpočtu má příští rok dosáhnout 295 miliard, podle odborníků je to těžko udržitelné

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 6. 2023 19:08
Schodek rozpočtu má příští rok dosáhnout 295 miliard, podle odborníků je to těžko udržitelné

Ministerstvo financí předložilo vládě návrh státního rozpočtu na rok 2024, který počítá se schodkem 235 miliard korun. ​​​​​Ve čtvrtek to napsal Deník N. Dokument je ale pouze technicko-administrativním výpočtem, který je nutný kvůli dodržení zákona, nikoliv politickým rozhodnutím vlády, reagoval premiér Petr Fiala (ODS). Politická jednání o podobě rozpočtu na příští rok teprve povedeme, řekl premiér novinářům během dnešního summitu Evropského politického společenství v moldavském Kišiněvě.

Udržet schodek státního rozpočtu v plánované výši 295 miliard korun  bez dalších zásahů však bude podle odborníků mimořádné obtížné. Uvedla to Národní rozpočtová rada v reakci na zveřejněné výsledky rozpočtu ke konci května, kdy deficit dosáhl 271,4 miliardy korun. Výši schodku bude možné přesněji odhadnout v červenci, píše rada ve stanovisku.

"Na výdajové straně je patrný relativně rychlý růst výdajů, zejména těch na energetické kompenzace, na obsluhu dluhu a na sociální oblast," uvedla NRR. "Zvláštním rizikem je pak výpadek příjmů z tzv. modernizačního fondu, u kterého stále není jasné, jak by mohlo dojít k použití těchto speciálních příjmů na běžné rozpočtové výdaje," doplnila.

Výši celoročního schodku podle rady bude možné lépe odhadnout v červenci, kdy budou k dispozici daňová přiznání velkých firem za loňský rok. Z nich bude možné odhadnout výši daňových doplatků a také příjmy z daně z neočekávaného zisku (windfall tax). "Celkově je ale legitimní očekávat, že bez dalších zásahů do výdajů letošního roku je dosažení plánovaného schodku vážně ohroženo," konstatovala rada.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v reakci na zveřejněné výsledky rozpočtu uvedl, že chce příští týden předložit vládě návrh na rozpočtové úspory ve druhém pololetí. Podle něj by měly dosáhnout zhruba 20 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy