Sberbank podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o prodeji svých úvěrů

ČTK ČTK
16. 12. 2022 12:16
Sberbank podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o prodeji svých úvěrů

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová v pátek podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o prodeji úvěrového portfolia Sberbank CZ v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41,053 miliardy korun. V případě úspěšného vypořádání prodeje v první polovině příštího roku předpokládá, že věřitelé budou vypořádáni ve druhé polovině roku 2023.

"Insolvence Sberbank CZ je vzhledem k finančnímu objemu a počtu věřitelů jednou z největších insolvencí v historii Česka," uvedla Lužová. Ocenila přístup ze strany České spořitelny a podporu řádného věřitelského výboru. "Pokud se nám podaří vypořádat transakci s Českou spořitelnou, očekávám, že se insolvence Sberbank CZ stane nejúspěšnější a nerychlejší velkou insolvencí v historii české justice," dodala.

Minulý pátek americký úřad Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) prodloužil Sberbank CZ výjimku ze sankcí vůči ruským firmám do 31. ledna 2023. S prodejem již souhlasil věřitelský výbor, Česká národní banka a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Tento týden v úterý vše stvrdil svým souhlasem také insolvenční soud.

Kupní smlouva s Českou spořitelnou bude po dnešním podpisu zveřejněna v insolvenčním rejstříku a tím započne tříměsíční lhůta, ve které mohou věřitelé Sberbank CZ napadnout platnost kupní smlouvy. Po uplynutí lhůty může být transakce vypořádána a peníze za prodej úvěrového portfolia Sberbank CZ uhrazeny.

 

Právě se děje

Další zprávy