Růst cen v Česku pokračuje, zdražuje hlavně alkohol a tabák

Tereza Holanová Tereza Holanová
9. 7. 2015 9:45
Meziroční inflace v červnu činila 0,8 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než v květnu.
Nakupování. Ilustrační foto
Nakupování. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Růst cen v Česku pokračuje. Spotřebitelské ceny v červnu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostly o 0,8 procenta. To je více než v květnu, kdy meziroční inflace činila 0,7 procenta, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční inflace byla zároveň nejvyšší od prosince 2013, tehdy činila 1,4 procenta. "Inflace tak pomalu zrychluje a začíná se bezpečně vzdalovat od nulové hranice," komentuje červnový výsledek hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Přímo oproti květnu stouply ceny o 0,1 procenta. Hlavní vliv mělo již čtvrtý měsíc zvyšování cen pohonných hmot, které v červnu oproti květnu zdražily o 0,8 procenta. Ceny potravin a nealkoholických nápojů se celkově ve srovnání s květnem nezměnily, některé konkrétní potraviny ale výrazně zdražily - především brambory, které meziměsíčně stály o 45,2 procenta více.

Z potravin zdražily hlavně brambory

K meziroční inflaci nejvíce přispělo zdražování alkoholických nápojů a tabáku. Například alkohol meziročně stál o 1,9 procenta více, a tabák dokonce o 8,7 procenta více.

Potraviny a nealkoholické nápoje v červnu meziročně zdražily o 0,6 procenta. "Na tomto vývoji se podílely zejména ceny zeleniny, které byly v červnu vyšší o 7,6 procenta," upozorňuje ČSÚ. Zdražovaly hlavně brambory, které v červnu meziročně stály o 19,5 procenta více. Ovoce jako celek zdražilo o 10,9 procenta a jogurty o pět procent.

"Právě růst cen potravin se velkou měrou podílel na tom, že inflace vzrostla o desetinu procentního bodu. V ostatních oblastech totiž byl vývoj cen velmi podobný tomu, jak jsme je viděli minulý měsíc," myslí si přitom analytik Home Credit Michal Kozub.

Některé potraviny naopak nadále zlevňují, byť méně než v předchozích měsících. Sýry stály oproti loňskému roku o 4,8 procenta méně, chléb o 1,3 procenta méně a běžné pečivo o 1,1 procenta méně.

Dále pokračovalo zdražování v oddíle bydlení. Ceny zemního plynu vzrostly o 4,5 procenta, vodného o 3,4 procenta, stočného o 2,8 procenta, tepla o 2,4 procenta a čistého nájemného o 1,4 procenta. Meziročně byla levnější pouze elektřina, a to o 0,3 procenta. Obuv stála ve srovnání s červnem 2014 o 8,1 procenta více, oděvy o 1,5 procenta více.

Dolů celkovou inflaci dále tlačil hlavně pokles cen v oddíle doprava, kde se nadále projevuje zlevňování pohonných hmot. Ty byly v červnu meziročně o 9,7 procenta levnější. Kromě toho vzhledem k letošnímu zrušení regulačních poplatků dále klesají ceny ve zdravotnictví, stejně tak stojí méně pošty či komunikace.

Inflace se blíží k jednomu procentu

"Inflace se ve druhé polovině roku nejspíš přehoupne přes jedno procento a na začátku roku 2016 se vyšplhá podle našich odhadů na zhruba dvě procenta," předpokládá Dana Milučká z Raiffeisenbank.

Nová inflační prognóza, kterou Česká národní banka (ČNB) zveřejní na začátku srpna, by podle ní mohla přesvědčit centrální bankéře, aby poprvé posunuli konec kontroly kurzu koruny dopředu, do prvního pololetí 2016, namísto zatím předpokládaného druhého pololetí 2016. Od listopadu 2013 totiž ČNB drží korunu v intervenčním režimu, v rámci něhož nemůže česká měna posílit nad 27 korun za euro.

Jak připomíná Seidler, ČNB ve své poslední prognóze stále předpokládá, že ve třetím čtvrtletí se meziroční růst cen dostane - hlavně kvůli poklesu cen plynu pro domácnosti - pod nulu.

 

Právě se děje

Další zprávy