Rusko provoz plynovodu Nord Stream zřejmě naplno neobnoví, obávají se odborníci

ČTK ČTK
18. 7. 2022 14:03
Rusko provoz plynovodu Nord Stream zřejmě naplno neobnoví, obávají se odborníci

Rusko po konci současné plánované odstávky plynovodu Nord Stream 1 zřejmě naplno neobnoví dodávky plynu do Evropy. Myslí si to oslovení odborníci. Pokud firma dodávky obnoví aspoň v omezeném množství, nelze podle nich vyloučit, že se mohou kdykoliv zastavit.

Plynovod se měl po odstávce spustit v pátek, do té doby se ale nestihne turbína dodat. "Rusko spíše využije zpožděnou dodávku opravené turbíny k prodloužení odstávky. Je škoda, že se Kanada s Německem nedokázala domluvit dříve, bohužel prodlužování nejistoty a napětí na trhu s plynem nehrají ve prospěch Evropy," řekl analytik ENA Jiří Gavor.

Nepředpokládá ale, že Nord Stream 1 zůstane dlouhodobě zcela uzavřený. "Rusku spíše vyhovuje škrtit dodávky a šroubovat tak cenu, nikoliv je zcela zastavit," uvedl Gavor.

Podle řídícího konzultanta EGÚ Brno Michala Kocůrka Rusko cíleně využívá dodávky plynu do Evropské unie k nahlodání její jednoty a vytvoření velmi nekomfortní situace v rámci jednotlivých členských zemí. Především u těch států, které jsou na ruském plynu nejvíce závislé, a které nejsilněji podporují sankce proti Rusku.

"V tomto případě jde hlavně o Německo. Rusko také postupně přidává další a další důvody, proč dodávky plynu do Evropské unie snižuje. Není tedy důvod předpokládat, že by se s návratem turbíny mělo cokoli měnit," uvedl Kocůrek. 

 

Právě se děje

Další zprávy