Ruská centrální banka nečekaně výrazně zvýšila úrok

ČTK ČTK
31. 10. 2014 12:31
Rubl k dolaru ztratil od poloviny roku pětinu hodnoty. Centrální banka v říjnu uvolnila více než 20 miliard dolarů z devizových rezerv, aby jeho propad zastavila.
Rubl k dolaru ztratil od poloviny roku pětinu hodnoty (ilustrační foto)
Rubl k dolaru ztratil od poloviny roku pětinu hodnoty (ilustrační foto) | Foto: Economia

Moskva - Ruská centrální banka dnes zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 1,5 procentního bodu na 9,5 procenta, podstatně více, než se čekalo. Banka mezi důvody tohoto kroku uvedla obavy z vysoké inflace.

Centrální banka v letošním roce sazby zvýšila už čtyřikrát, aby se pokusila zmírnit inflaci. Několik vln sankcí západních zemí vůči Moskvě kvůli její politice na Ukrajině oslabilo rubl, způsobilo růst inflace a společně s prudkým poklesem světových cen ropy tlačí Rusko k hospodářské recesi.

Na růstu ruské ekonomiky se však zřejmě podepíšou i vyšší úrokové sazby a dnešní rozhodnutí centrální banky podle analytiků nepatřilo k nejjednodušším. Podle analytika společnosti BCS Vladimira Tichomirova centrální banka pravděpodobně vyvolá vlnu kritiky, ať je její rozhodnutí jakékoli.

Rubl k dolaru ztratil od poloviny roku pětinu hodnoty. Centrální banka tento měsíc uvolnila více než 20 miliard dolarů z devizových rezerv, aby jeho propad zastavila.
Analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali, že banka klíčovou úrokovou sazbu dnes zvýší jen o půl procentního bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy