ROP Severozápad uzavře pobočku ve Varech a utlumí činnost

ČTK ČTK
4. 1. 2018 12:06
Dotační úřad Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad pomalu utlumuje činnost a propouští zaměstnance. Úřad celkem proplatil 19,4 miliardy korun, nevyčerpaná částka činí 38,77 milionu eur, což v je v přepočtu zhruba miliarda korun.
Jedna z publikací rady - Křížovky s ROPem.
Jedna z publikací rady - Křížovky s ROPem. | Foto: Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Úřad ROP Severozápad postupně utlumuje svou činnost. V dubnu se uzavře pobočka v Karlových Varech a zaměstnanci, kteří kontrolují realizaci proplacených projektů, budou už jen v Ústí nad Labem. Úřad proplatil za dobu fungování 19,4 miliardy korun, zhruba miliarda korun zůstala nevyčerpaná kvůli pozastavení činnosti úřadu v souvislosti s vyšetřováním různých kauz.

Pobočka v Karlových Varech se úplně uzavře 1. dubna. Agenda jednotlivých projektů přejde na manažery v Ústí. Postupně zároveň klesá počet zaměstnanců.

"V současné době čítá organizační struktura 42 systemizovaných míst a stav bude nadále klesat, zatím jsou činnosti úřadu plánované do roku 2023," řekl mluvčí Regionální rady regionu soudržnosti (ROP) Severozápad Pavel Žinčík.

Poslední platby musel úřad provést 30. června 2016. Udržitelnost projektů se sleduje po dobu pěti let od jejich finančního ukončení, tedy do roku 2021 u posledních proplacených projektů.

Mezi posledními pěti projekty, které získaly peníze z ROP Severozápad, byly čtyři Ústeckého kraje a jeden Římskokatolické farnosti Velký Šenov, která získala dotaci na revitalizaci kostela. Krajská samospráva obdržela peníze na výukové centrum v kadaňském gymnáziu, rekonstrukci a modernizaci dopravních staveb či doplnění laparoskopických a endoskopických pracovišť Krajské zdravotní.

Za chyby v projektech úřad ukládá pokuty, dotkly se velkých měst jako Ústí nad Labem nebo Chomutov, ale i menších. Loni vystavil úřad jedenáct platebních výměrů za porušení rozpočtové kázně, jeden byl uhrazen, v deseti případech se příjemce dotace odvolal. "Doposud nebylo o žádném z nich pravomocně rozhodnuto," uvedl mluvčí.

Úřad celkem proplatil 19,4 miliardy korun, nevyčerpaná částka činí 38,77 milionu eur, což v je v přepočtu zhruba miliarda korun.

Program byl kvůli chybám v projektech a vyšetřování na dva roky pozastaven a Evropská unie vyměřila za chyby už dříve sankci 2,7 miliardy korun. Soudy už řeší několik kauz spojených s úřadem. V poslední bylo obviněno 26 lidí, mezi nimiž je bývalá ústecká hejtmanka za ČSSD Jana Vaňhová či bývalý starosta Chebu Petr Navrátil. Mezi obviněnými je také podnikatel Daniel Ježek, bývalý senátor Alexandr Novák a další.

 

Právě se děje

Další zprávy