Rakouská společnost OMV se chystá kvůli nákupu ruského plynu otevřít účet v rublech

ČTK ČTK
28. 4. 2022 10:46
Rakouská společnost OMV se chystá kvůli nákupu ruského plynu otevřít účet v rublech

Rakouská energetická skupina OMV, která je jedním z největších dovozců ruského plynu, se chystá u finančního ústavu Gazprombank ve Švýcarsku otevřít si účty v rublech. S odkazem na informované zdroje to ve čtvrtek napsal britský ekonomický list Financial Times. Rakouský podnik tak vyhoví požadavkům Kremlu, který od svých odběratelů v Evropské unii začal vyžadovat platby v rublech.

List Financial Times s odkazem na italské činitele rovněž napsaly, že své možnosti nyní posuzuje italská společnost Eni. I ta patří k největším odběratelům ruského plynu v Evropě. Firma, za kterou stojí italská vláda, má na rozhodnutí čas do konce května, kdy je splatná další částka za odběr plynu od Gazpromu.

Mluvčí OMV agentuře Reuters řekl, že firma pracuje na řešení, které by nebylo v rozporu se sankcemi, ale odmítl specifikovat, zda to znamená využití účtů, jak napsaly Financial Times. Eni se odmítla vyjádřit úplně.

Na platbu v rublech přistupují i další evropští odběratelé. Německá společnost Uniper oznámila, že bude převádět peníze za ruský plyn do ruské banky, nikoliv do banky evropské jako dosud.

 

Právě se děje

Další zprávy