Foto: Projděte se novou pražskou čtvrtí. Tak se má proměnit Smíchov

Foto: Projděte se novou pražskou čtvrtí. Tak se má proměnit Smíchov
Podoba budoucí městské čtvrti na pražském Smíchově už získala konkrétnější kontury. I když zatím jen první část území zanedbaného nákladového nádraží o velikosti 21 hektarů, které v následujících letech plánuje proměnit developer Sekyra Group. V okolí smíchovského nádraží najde domov a práci odhadem deset až dvanáct tisíc lidí. Úvodní obrázek ukazuje, kde a co by se mělo stavět.
Na návrhu prvních dvou bloků pracovalo sedm ateliérů a skloubit tolik architektů nebylo snadné, podotýká Anderle. Jedná se o ateliéry, jež zvítězily v architektonické soutěži. Tu dříve vyhlásil developer ve spolupráci s pražským institutem plánování a rozvoje, protože se jedná o projekt celoměstského významu. "Projekt považuji za dobrý v tom, že respektuje klasickou blokovou zástavbu," říká náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská, jež má na starosti územní rozvoj.
"Děláme velkorysou pěší zónu, hlavní bulvár bude 28 metrů široký," říká Anderle. Developer rozšiřuje i další ulice. Ulice Stroupežnického, která je široká 17 metrů, bude mít v nové čtvrti šířku 24 metrů. I boční ulice v nových blocích budou podle Klajmona širší, než je například Křižíkova, která je považována za hlavní ulici Karlína.
Jednotlivé domy obytného bloku navrhovaly různé ateliéry, ulice tak nebude působit jednotvárně. Z ulice se jejich obyvatelé osmi samostatnými vchody dostanou vnitroblokem k centrální recepci. V přízemí domů budou obchody, restaurace a služby. "Myslím, že navrhovaná bloková zástavba s přehlednou sítí veřejných prostranství má potenciál stát se živou městskou čtvrtí," řekl o projektu Smíchov City Hlaváček.
Foto: Sekyra Group
Ekonomika Martina Marečková, Ekonomika
27. 9. 2016 16:51
Na návrhu prvních dvou bloků pracovalo sedm architektonických ateliérů. Developer chce o podobě projektu, který má vzniknout v okolí smíchovského nádraží, vést debatu s veřejností.
 

Právě se děje

Další zprávy