Přijde s Brexitem další světová finanční krize? Ekonom odpovídal

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 14. 7. 2016 15:08
Online rozhovor s ekonomem Viktorem Zeiselem.
Přinese Brexit další světovou krizi? Expert odpovídal
Rozhovor skončil
Viktor Zeisel odpovídal čtenářům Aktuálně.cz
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor - I třetí týden po Brexitu zůstávají nad dalším vývojem světové ekonomiky otazníky a na povrch vyplouvají další hrozby. Pokud Brexit výrazně zpomalí evropskou ekonomiku, může to například přes Itálii otřást celým bankovním sektorem v Evropě. Pak bychom zde měli novou finanční krizi, varují analytici.

Projevuje se už nejistota kolem dalšího vývoje v Británii a celé Evropě v reálné ekonomice? Jsou dopady už vidět i v Česku? Co se dá čekat dál a jak vážná je hrozba další globální krize?

Na tyto a další dotazy čtenářů odpovídal Viktor Zeisel, analytik Komerční banky, který se při své práci zaměřuje na vývoj české i světové ekonomiky. 

Přinese Brexit další světovou krizi? Expert odpovídal

Rozhovor skončil
14. 7. 2016
Ptá se: Pavla

Investovala jsem v čs.spořitelně do konzervativních a smíšených fondů. Mám se obávat velkých ztrát? Děkuji

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
od začátku roku si velmi dobře vedou jak akcie, tak dluhopisy. I když bezprostředně po zveřejnění výsledků britského referenda dostaly akcie tvrdý zásah a indexy se propadly mnohdy i více než o deset procent, tak jim v posledních dnech svědčí dobrá data z americké ekonomiky. Americké akcie si vedou velmi dobře. Britské povzbudilo znehodnocení libry a i evropské akcie se přibližují svým hodnotám před referendem. Ani z dlouhodobého hlediska brexit neznamená ztráty. Jen růst ekonomiky (a s ním i akciových indexů) bude podle našeho odhadu pomalejší.

14. 7. 2016
Ptá se: Iggy

Dobrý den,

velké krize začínají většinou tak, že bují bez povšimnutí delší dobu a až při zpětné analýze si jich někdo všimne.

Domnívám se, že zárodek nové krize už někde je, nicméně BREXIT to jistě nebude.
Jaký je Váš názor?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
také si nemyslím, že by brexit měl být důvod pro krizi. Větší hrozba číhá v Číně v případě, že by se reforma ekonomiky vymkla z ruky, nebo ze strany italských bank. Nicméně právě pro italské banky může brexit sloužit jako ta pověstná poslední kapka.

14. 7. 2016
Ptá se: Marek Leško

Dobrý den, je ta těchto okolností lepší jít long cable nebo short cable?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Ahoj Marku,
neznám tvé celkové potfolio, rizikový profil, ani časový horizont tvé investice. Nicméně ekonomové SG očekávají další postupné oslabování libry proti dolaru.

14. 7. 2016
Ptá se: M. Milota

Který další stát opustí EU po Velké Británii? Jaké pořadové číslo bude mít Czexit?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
Pevně věřím, že žádný. V největším ohrožením je jižní křídlo, kde se prosazují populistické strany. Doufám, že ani Czexit se na seznam nedostane.

14. 7. 2016
Ptá se: Honza

Dobrý den,

Proč je Brexit taková pohroma kterou teď všichni tolik řeší?

Nebude v budoucnu problém spíše přístup politiky v držení nízkých úroků?
Všichni jsou zadluženi, všichni si půjčují a sází na budoucí růst.V EU schvalují normy a směrnice a tím drží tento ekosystém při životě. Zatím nám ale Čína utíká mílovými kroky a podle mého názoru nás za pár let převálcuje (cca 10-15let) ?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
odchod Velké Británie z EU je velká událost. Zejména přináší nejistotu na finanční trhy a trhy nemají nejistotu v lásce. Souhlasím s Vámi, že sazby blízko nule nebo záporné sazby mohou způsobovat problémy, ale problém v EU do velké míry vězí v tom, že podniky neinvestují a tím pádem si ani nepůjčují. Proto sazby zůstávají tak nízko. Peněz je hodně, ale poptávka je nízká a ceny nerostou. A když není inflace, centrální banky nechávají nízké úroky.
Údaje o růstu Číny vypadají na první pohled impozantně, ale právě v Číně zadlužení roste raketově. Nevěřím, že by nás Čína v dohledné době převálcovala.

14. 7. 2016
Ptá se: Alena

Dobrý den,
mohlo by se stát, že naše úspory budou znehodnoceny víc než je současná inflace?
Díky

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
Vaše korunové úspory pro nákupy v korunách znehodnocuje pouze domácí inflace. Ta v červnu byla pouze 0,1 %. Jestli nakupujete v cizí měně, pak Vás ještě může ohrozit kurzový vývoj. Neočekáváme, že by koruna proti euru měla výrazněji oslabit. Proti dolaru by v ročním horizontu mírně oslabit mohla.

14. 7. 2016
Ptá se: Vladimír

Čtu brexit, jako úvodní výstřel počínající války mezi globalizací přinášející nerovnoměrnou distribuci zisků (což je vlastní hlubinná příčina brexitu) a demokracií, která volá po nápravě tohoto stavu, ač nemá sama sílu jej zvrátit. Celosvětová nespokojenost s tímto stavem přináší nestabilitu, která ve svém důsledku ekonomickou prosperitu likviduje. Nemáte ten dojem? Není právě toto hlavní téma k řešení v Davosu? Jaké vidíte řešení Vy?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
nevidím demokracii a globalizaci v přímém konfliktu, ani jako příčinu brexitu. Souhlasím s vámi, že ale brexit přinesl nejistotu a nestabilitu, která ekonomiku brzdí. Také si myslím, že nerovnoměrné rozdělení zisků je téma pro ekonomická setkání.
Já se osobně domnívám, že další integrace a sjednocování podmínek na globální úrovni je dlouhodobé řešení.

14. 7. 2016
Ptá se: Dana

Jaký je odhad zpomalení výroby pro Německo? Firma, ve které dělám se zabývá zpracováním plastů a vyváží především do Německa, momentálně nemáme práci, zakázek je tak málo, že sotva "uživí" polovinu pracovníků.

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
bezprostředně brexit nepředstavuje pro německou ekonomiku velkou katastrofu. Jedná se spíše o šok s dlouhodobým trváním. Naši kolegové v SG v Londýně odhadují zpomalení růstu o jednu až dvě desetiny procenta HDP ročně po dobu deseti let.

14. 7. 2016
Ptá se: Karel

Dobrý den,

1) jaké možnosti by měly centrální banky v boji s novou krizí?
2) nemůže přijít krize spíš z Číny?
3) jak by se podle Vás v případě nové celosvětové krize vyvíjela koruna na páru s eurem a dolarem?
Díky

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
1) Centrálním bankám už moc munice nezbývá. Některé mají ještě prostor snižovat sazby, ale ten se jim krátí. Zbývají pak nestandardní nástroje, jako je odkup různých aktiv na trhu, ale ani ten není neomezený. Navíc každé takové opatření má svá rizika do budoucna. Centrální banky spíše poskytují vládám čas na nutné reformy.
2) Ano, souhlasím. Nezvládnutí reformy v Číně je riziko skutečně velké krize.
3) V průběhu krize by koruna velmi pravděpodobně oslabovala nebo by byla znovu oslabena ze strany centrální banky. Záleží také, odkud by krize přišla. Pokud to nebudou Spojené státy, bude profitovat dolar, který představuje pro investory bezpečný přístav. Koruna by tak oslabila proti dolaru o něco více než proti euru.

14. 7. 2016
Ptá se: Marie

Dobrý den, je normální, aby byty v ČR stály několik milionů, když dvě třetiny lidí dosahuje cca na 15000 Kč ? Kdo určuje cenu bytů v ČR, jak je to možné, že máme byty nejdražší v celé střední Evropě? Kam jsme se to dostali ? Jak mnozí říkají, že za komunistů bylo zle, ale jak je možné, že byty byly zadarmo, družstevní tak za 20000 Kč a všichni lidé bydleli. Nepamatuji se, že by byli bezdomovci, kteří se válejí a vysedávají u obchodních center a různě po městě. Je mi strašně líto, kam nás dostala politická garnitura za těch 25 let. Kdybych toto věděla, tak jsem klíči na náměstí necinkala.

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
cenu bytů určuje trh, tedy průsečík toho, kolik jsou lidé ochotní za ně zaplatit a za kolik jsou ochotni prodat.
Myslím, že posledních 25 let přineslo mnoho (nejenom ekonomických) svobod a já jsem Vám vděčný, že jste na tom náměstí klíči cinkala.

14. 7. 2016
Ptá se: Vít

Dobrý den,
nebylo by na čase nás přestat oblbovat nevýhodou přijetí eura a neustálým ožebračováním díky umělému znehodnocování koruny?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
ačkoliv si nemyslím, že by nás naše měnová politika ožebračovala, tak s Vámi souhlasím, že důkladná debata o přijetí eura je namístě.

14. 7. 2016
Ptá se: Pavel K.

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli KB jako banka obchoduje tzv. subprime - nonprime mortgages na světových trzích? A jestli jste proti takovým akvizicím zajištěni, např.short proti vlastním aktivům:-)?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
bohužel na tuto otázku Vám nedokážu odpovědět, protože jako ekonom nemám žádné informace o obchodech banky.

14. 7. 2016
Ptá se: Hana

Dobrý den, nevíte proč vláda přidává na platech nejvíce lékařům, kteří již dnes mají platy 60000-80000 Kč. Lékaři apelují na ro, že lékaři v Německu mají 100000 Kč a vláda na to slyší a neustále je zvýhodňuje. Snad ve vládě nesedí tupci, ale snad všichni ví, že v Německu i ten poslední dělník má desetitisícové platy, tak nechápu , že tím lékaři argumentují a jsou úspěšní .Začíná se mi v ČR velice nelíbit. Jakou zemi by jste mi doporučil k trvalému žití s českým průměrným důchodem. Děkuji.

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
Německo lékaře potřebuje a ti čeští jsou schopní a ochotní tam odcestovat a pracovat. To výrazně zvyšuje jejich vyjednávací pozici ohledně platů. Navíc jsou poměrně dobře organizováni.
Zemi Vám doporučit nedokážu. Já si myslím, že Česko je velmi dobrá země pro život.

14. 7. 2016
Ptá se: Lenka

Investovala jsem finanční prostředky do fondů Sporotrend a Espa Biotec, může se odrazit Brexit na jejich růstu?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

bohužel neznám portfolio těchto fondů. Obecně se domníváme, že dlouhodobý růst ekonomiky bude o něco málo pomalejší. V dlouhodobé perspektivě to znamená i nižší růst akciových indexů.

14. 7. 2016
Ptá se: Henryk Paciorek

Dobré odpoledne, očekáváte v zemích EU řetězovou reakci, tj. vyhlašování dalších referend, protesty proti politice EU apod.? Očekáváte také změny v přístupu evropských institucí a velkých hráčů, zejména Německa? Děkuji.

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

řetězovou reakci nečekáme, ale v některých zemích je riziko větší. Pro představitele EU je odchod Velké Británie velká rána, takže určité změny se očekávat dají.

14. 7. 2016
Ptá se: Milan Josovič

Jakou vidíte perspektivu společné měny Eura po masivních investicích (tištění peněz ECB) a zadlužení zejména jižního křídla EU? A perspektivu hospodářskou zemí, platících eurem?

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,

euro je druhá nejobchodovanější měna na světě a na dlouhou dobu jí i zůstane. Její kurz se drží relativně stabilní i přes kvantitativní uvolňování. Zadlužení jižního křídla je problém, se kterým si EU bude muset poradit. Představuje určité riziko, ale v současné chvíli není velké.

Vývoj v zemích eurozóny je rozdílný. Německu se nadále bude dařit, zatímco některé země čekají na důležité strukturální reformy.

14. 7. 2016
Ptá se: Václav Vlasák

Dobrý den

jak se díváte na vývoj ceny zlata ??

S díkem a s přáním všeho dobrého
Václav Vlasák

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
zlato považuji za spekulativní investici. Nepřináší Vám ani úrok ani dividendu. V minulosti jeho cena v krizi rostla. To se může, ale také nemusí opakovat.

14. 7. 2016
Ptá se: Pavel Novák

Dobrý den,

myslíte si, že tedy v současnosti dosahují americké akciové indexy svých maxim? Dovedete odhadnout v případě nepříznivého scénáře časovou délku recese v letech i když bude zřejmě
mělčí? Poslední otázka je pokud se podíváte na poměrně vysokou kapitalizaci amerických
zbrojovek i výšku amerického dluhu, následně uprchlickou krizi nejedná se za současné situace spolu s Brexitem o nějakou dlouhodobější připravu na nějaký třeba i válečný
konflikt v Evropě při ztrátě její konkurenceschopnosti? Za odpovědi předem děkuji.

Odpovídá: Viktor Zeisel

Dobrý den,
naši kolegové ze Société Générale vidí také spíše pokles amerického indexu S&P.
Délku recese odhadnout nedokážeme. Průměrná délka recese v USA se pohybuje okolo osmi měsíců.
Případnou válku také bohužel odhadnout nedokážu a pevně doufám, že se k velkému konfliktu neschyluje.

Děkuji všem za položené dotazy. Více už jich odpovědět nestihnu, a tak se omlouvám těm, na které se nedostalo. Všem přejí hezký zbytek dne.

 

Právě se děje

Další zprávy