Pozor na falešný formulář pro podnikatele, varuje ČSÚ

Ekonomika Ekonomika
25. 3. 2014 16:32
Český statistický úřad znovu varuje podnikatele před komerční nabídkou smluvní „registrace nově vzniklého podnikatelského subjektu.“
Tak vypadá skutečný formulář, který ČSÚ rozešle v letošním roce
Tak vypadá skutečný formulář, který ČSÚ rozešle v letošním roce | Foto: ČSÚ

Praha – Český statistický úřad znovu varuje podnikatele před komerční nabídkou smluvní „registrace nově vzniklého podnikatelského subjektu.“ Zasílaný formulář je stylizován do podoby nápadně připomínající oficiální výkaz ČSÚ a v jeho hlavičce je uveden Registr ekonomických subjektů.

„Pozornost je skutečně namístě. Zasílané komerční nabídky totiž většinou smluvně zavazují k následným poplatkům v řádech až desítek tisíc korun. Podnikatelům pak nezbývá než věc řešit právní cestou,“ říká mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

Skutečné formuláře ČSÚ jsou však opatřeny logem úřadu a kontaktními informacemi. Zápis do Registru ekonomických subjektů (RES) není zpoplatněn.

„Důrazně firmy a podnikatele upozorňujeme, aby pečlivě sledovali, kdo, co a za kolik jim v zasílaných dopisech vlastně nabízí. Komerční databáze nemají s Registrem ekonomických subjektů, který ze zákona spravuje pouze Český statistický úřad, nic společného. V případě jakékoliv pochybnosti je nejsnazší cestou kontaktovat přímo pracovníky informačního servisu našeho úřadu,“ upozorňuje Cieslar.

Samotný dotazník RES 2014 bude Český statistický úřad letos společnostem zasílat výhradně elektronickou formou, a to přibližně v polovině roku. Plně tak nahradí papírovou podobu dotazníku, má být také jednodušší než dosud.

 

Právě se děje

Další zprávy