Polských potravin se letos dováží víc, nejúspěšnější je maso

ČTK ČTK
2. 7. 2014 14:43
Za první čtyři měsíce roku se z Polska dovezly potraviny za 8,2 miliardy korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz, Alexandra Malachovská

Praha - Dovozy potravin z Polska letos znovu nabraly na tempu. Za první čtyři měsíce roku se z Polska do Česka dovezly potraviny za 8,2 miliardy korun, což bylo o 15,4 procenta meziročně více. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu, podle kterého je zřejmě hlavní příčinou silného růstu cenová konkurenceschopnost.

Statistický úřad také uvedl, že zhruba o šestinu vzrostl celkový vývoz českých potravin do zahraničí, přičemž o více než třetinu vzrostl vývoz do Německa. Nejčastějším artiklem putujícím na německý trh jsou mléčné výrobky, jejichž vývoz vzrostl o 42 procent. Do Německa se ale také vyvezlo o tři pětiny více obilovin a o polovinu více cukru včetně medu.

Pětina masa z Polska

Polské dovozy potravin za celý loňský rok zpomalily meziroční růst na 6,7 procenta. Hned v lednu letošního roku už ale stouply o 11,4 procenta. Za loňským zpomalením mohla být reakce českých spotřebitelů na sérii zpráv o problematických potravinách z Polska po takzvané solné aféře z roku 2012. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám.

Největší podíl potravin dovážených z Polska připadá na maso a masné výrobky. Podíl se meziročně snížil z 24 procent na 22,8 procenta. Z Polska se ale dovezlo do tuzemska méně masa než z Německa. Německý dovoz masa činil 2,677 miliardy korun, polský 1,88 miliardy korun.

Český statistický úřad upozornil, že se změnila struktura dováženého masa z Polska. Nejvyšší podíl má stále drůbeží maso (43 procent), ale pětinásobně narostl dovoz ryb a převýšil tak 100 milionů korun. O 3,2 procenta vzrostl dovoz vepřového a klesl dovoz hovězího.

Více masa se doveze

Celkové dovozy masa a masných výrobků do Česka stouply za první čtyři měsíce letošního roku meziročně o 11,4 procenta. Nejrychleji vzrostl dovoz z Německa, a to o 21,3 procenta. Výrazně stoupl dovoz německého vepřového, a to o 21,7 procenta na 1,88 miliardy korun. Německé vepřové se tak na celkovém dovozu vepřového do ČR podílelo 43 procenty.

Do České republiky se ze zahraničí více potravin dováží, než vyváží. Převaha dovozů nad vývozy za čtyři letošní měsíce představovala 7,58 miliardy korun. Mezi pět největších zahraničních partnerů v obchodu s potravinami se kromě Polska a Německa řadí Slovensko, Španělsko a Nizozemsko. Český vývoz převažuje pouze v obchodu se Slovenskem.

 

Právě se děje

Další zprávy