Polovina Čechů zůstala o dovolené v tuzemsku, ukázal průzkum. Velkou roli hrála bezpečnost

Jana Kohoutová Jana Kohoutová
15. 9. 2016 16:35
Lidé se bojí cestovat do zemí s nestabilní bezpečnostní situací, a proto raději volí dovolenou v Česku nebo na Slovensku. Preferují častější a kratší volno. Za dovolenou v průměru utratí 14 900 korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

PrahaBezpečnostní situace ve světě výrazně ovlivnila rozhodování více než tří čtvrtin Čechů při plánování letošních dovolených. Téměř každý druhý Čech proto dovolenou strávil v tuzemsku nebo na Slovensku.

Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila agentura Ipsos pro Equa bank začátkem letošního září na reprezentativním vzorku 210 respondentů.

Pouze čtvrtina lidí se při výběru dovolených na bezpečnostní situaci neohlížela a vybírala ze všech nabízených destinací.

Lidé se nejvíce bojí cestovat do Turecka, Egypta a Izraele. Konkrétně pak do Istanbulu a na tureckou riviéru, do Tel Avivu či Hurghady.

Většina lidí již na dovolené byla, před sebou ji má ještě necelá třetina. Čtvrtina Čechů letos dovolenou neměla a ani ji neplánuje. Buď na ni nemají čas, nebo jim chybí peníze.

Průzkum také ukázal, že necelá třetina Čechů většinou preferuje týdenní dovolenou. Čtvrtina lidí si pak bere řádově jen pár dní volna (ne více než pět), pětina dotazovaných jezdí na dovolenou na deset nebo čtrnáct dní a pouhá tři procenta si užívají dovolenou delší než dva týdny.

„Dvě třetiny Čechů preferují častější a levnější dovolené,“ říká mluvčí Equa bank Markéta Dvořáčková. Tito lidé proto ještě během podzimu nebo koncem roku plánují další dovolenou. Pouhá pětina lidí přitom využívá služeb cestovních kanceláří, oproti tomu dohromady 73 procent lidí jezdí na vlastní pěst nebo se přidá ke známým.

Jaké byly výdaje Čechů na letošní dovolenou?
Jaké byly výdaje Čechů na letošní dovolenou? | Foto: Equa Bank

Lidé v tuzemsku za dovolenou v průměru utratí 14 900 korun, což je stejně jako loni. Nejvíce lidí (30 procent) za dovolenou utratí pět až deset tisíc korun. Dalších 18 procent lidí pak zaplatí zhruba deset až patnáct tisíc. Desetina lidí je pak za dovolenou ochotna dát více než třicet tisíc.

Podle ředitele retailového bankovnictví Equa Bank Jakuba Pavla šest z deseti Čechů spoří na dovolenou v průběhu celého roku, třetina lidí ji pak hradí z jedné výplaty. „Z průzkumu je patrné, že Češi jsou v zadlužování stále zodpovědnější. Dovolenou na úvěr si poskytuje už jen malé procento Čechů,“ dodává Pavel.

 

Právě se děje

Další zprávy