Podvodníci vylákali z Čechů až stovky tisíc korun. Vydávali se za kryptoměnovou burzu

ČTK ČTK
2. 8. 2023 17:29
V Česku se šíří podvodné nabídky zneužívající jméno největší kryptoměnové burzy Binance. Nabídkou falešných investic podvodníci vylákali z lidí až stovky tisíc korun. Oběti podvodů jsou podle ní často kontaktovány na sociálních sítích, přes e-mail i po telefonu.
Falešné stránky bank představují nejnovější trik, kterým podvodníci připravují Čechy o stovky milionů korun ročně.
Falešné stránky bank představují nejnovější trik, kterým podvodníci připravují Čechy o stovky milionů korun ročně. | Foto: Shutterstock

Útočníci se s pomocí nátlakových technik snaží z obětí vylákat citlivé údaje, získat přístup k účtům nebo přímo vylákat peníze. Podvodníci předstírají, že jsou zaměstnanci společnosti Binance a snaží se z lidí vylákat peníze skrz nabídku falešných investic či podvodné soutěže. Následně jim slibují nerealisticky vysoké nebo garantované výnosy.

"Pachatelé často operují s pojmy typu umělá inteligence, strojové učení nebo obchodování pomocí algoritmů. Používají techniky, které známe z televizního nakupování. Časově omezená nabídka, která platí pouze následujících deset minut, poté už bude pozdě. Bohužel se stále najde mnoho lidí, kteří jim naletí," řekl vedoucí školitel investigativního oddělení Binance Jarek Jakubček.

Firma uvedla, že zaměstnanci Binance nikdy nekontaktují uživatele mimo oficiální sociální sítě společnosti. Nikdy nepožádají o citlivá data ani hesla, nebo o zaslání prostředků na speciální kryptoměnovou adresu a neposkytují pomoc s vkladem nebo vytvořením účtu, dodala.

Binance podle Jakubčeka proti podvodům aktivně bojuje. Celosvětově loni spolupracovala na více než 47 tisíc případech s orgány činnými v trestním řízení. Společnost se snaží také přispět k boji proti financování terorismu, ransomwaru, obchodování s lidmi, zneužívání dětí a finanční kriminalitě. Ransomware je vyděračský program, který zablokuje přístup k systému a za odblokování požaduje výkupné.

V letošním roce investigativní oddělení společnosti také zorganizovalo sérii workshopů pro české policisty a státní zástupce. Firma uvedla, že od policie dostává i několik žádostí o spolupráci týdně. Drtivá většina se týká právě různých podvodů. Ve většině případů si vyšetřovatelé vyžádají data k podezřelým transakcím nebo konkrétním osobám, které jsou podezřelé z nelegální činnosti, doplnila.

Firmu Binance založil v roce 2017 v Šanghaji Kanaďan čínského původu Changpeng Zhao. Binance vyrostla v dominantního hráče v oblasti kryptoaktiv, dostala se ale i do hledáčku regulačních úřadů, které se snaží potlačovat praní špinavých peněz.

Obětí se může stát každý. Podvodníci na seznamkách jsou rafinovaní, říká Šetinová (15. 2. 2022)

Začíná to jako pohádka o princi na bílém koni, končí v milionových dluzích. Podvodníci na seznamkách manipulují lidi, aby z nich dostali peníze. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy