Po dvou měsících stoupla důvěra v českou ekonomiku u podnikatelů i spotřebitelů

ČTK ČTK
24. 7. 2023 9:45
Po dvou měsících stoupla důvěra v českou ekonomiku u podnikatelů i spotřebitelů

Důvěra v českou ekonomiku v červenci po dvou měsících poklesu stoupla, meziměsíčně vzrostla o 1,1 bodu na 91,4 bodu. Optimističtější byli podnikatelé i spotřebitelé. Meziročně je celková důvěra ale nižší, loni v červenci činila 95,9 bodu, vyplynulo z údajů na webu Českého statistického úřadu

Podnikatelská důvěra v červenci proti předchozímu měsíci stoupla o 0,1 bodu na 91,1 bodu. Nejvýrazněji, o 2,9 bodu na 88,1 bodu, vzrostla v průmyslu, zatímco ve stavebnictví klesla o 4,2 bodu na 99 bodů.

"Po dvouměsíčním výraznějším poklesu se v červenci zvýšila důvěra podnikatelů v ekonomiku v odvětví průmyslu. Podnikatelé očekávají v příštích měsících zvýšení tempa růstu výrobní činnosti i přesto, že přibližně třetinu z nich limituje nedostatečná poptávka. Nejen v průmyslu, ale i ve stavebnictví se pak výrazněji snížil počet podnikatelů, kteří jako bariéru růstu produkce uvádějí omezenou dostupnost vstupů," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů statistického úřadu Jiří Obst.

U podnikatelů v obchodě statistici zaznamenali nárůst důvěry o 1,7 bodu na 95,3 bodu. Ve vybraných službách podobně jako ve stavebnictví se důvěra v ekonomiku snížila, ale méně výrazně, a to o 2,5 bodu na 92,8 bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy