Panasonic končí výrobu mobilů v ČR

9. 12. 2005 11:34
Tokio - Panasonic hodlá postupně zastavit výrobu GSM/GPRS mobilních telefonů do konce března roku 2006. V budoucnu se celá továrna zaměří na výrobu automobilových navigačních systémů a audio-video zařízení pro automobilový průmysl.

Zatím není nic známo o tom, jestli bude pardubický Panasonic propouštět. Podle tiskové mluvčí Zdeňky Tománkové je celá záležitost velmi čerstvá a firma takové informace nemá k dispozici.

V Pardubicích pracuje zhruba 200 lidí. Výroba zde začala v roce 2002 a kromě telefonů se zde vyrábějí autorádia. Celkem podnik zaměstnává kolem 900 osob. "Dnes to oznamují lidem a přijdou s tím na úřad práce," uvedl pro zástupce ředitelky Úřadu práce v Pardubicích Petr Klimpl.

Propuštění lidé by podle něj mohli nalézt práci v pardubickém výrobci počítačů Foxconn, který hledá 500 zaměstnanců. "Nyní zrovna berou, zakázku mají asi na tři měsíce," poznamenal Klimpl. Výroba mobilních telefonů se podle něj přesouvá kvůli levnějším nákladům do Asie. Podle neoficiálních informací by se v opuštěných prostorách měly vyvíjet systémy na sledování aut při krádežích.

Matsushita upřesnila, že kromě ČR uzavře výrobní továrnu na Filipínách a vývojové centrum v USA. Přestane zcela vyrábět současné telefony pro sítě GSM a soustředí se na telefony třetí generace. Firma oznámila, že celkově na světě propustí přes 1000 zaměstnanců. Restrukturalizace by měla firmu přijít na deset miliard jenů (2,04 miliardy korun). Nové telefony budou používat operační systém Linux. Výzkumné a vývojové centrum v Británii a čínská továrna se zaměří pouze na telefony třetí generace.

Na japonském trhu s mobilními telefony patří Matsushitě druhé místo a spolu s firmou NEC je hlavním dodavatelem telefonů pro největšího místního operátora NTT DoCoMo. V období dubna až září měly podle agentury MM Research Institute obě firmy na japonském trhu podíl 15,7 procenta. V celé Asii a Evropě však podíl firmy na trhu činí méně než jedno procento a ve Spojených státech není firma přítomna vůbec. Prodej telefonů v zahraničí se na loňském celkovém prodeji 15 milionů kusů podílel 40 procenty.

Japonští výrobci mobilních telefonů nejsou schopni konkurovat na světovém poli firmám jako Nokia či Samsung Electronics, protože vstoupili na trh pozdě a nepodařilo se jim nabídnout levné a atraktivní modely. Toshiba se zcela stáhla z čínského trhu a Mitsubishi Electric z Evropy.

Analytik společnosti Gartner Nahoko Micujama dodal, že Matsuhita nemá úspěch v zahraničí, protože neinvestovala velké částky do reklamy jako její konkurenti. Nenabídla ani takový design telefonů, který by přilákal zahraniční zákazníky.

Japonsko je jedním z nejpokročilejších mobilních trhů na světě. Vysocerychlostní síť třetí generace zde využívá 46 procent uživatelů telefonů, zatímco většina dalších trhů s nabídkou služeb třetí generace teprve začíná. Avšak japonský trh je také již nasycen a na celosvětovém prodeji telefonů se podílí méně než deseti procenty. Na trhu také roste konkurence, protože se na něj tlačí i zahraniční výrobci, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy