Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Online účetní software. Už je na něj čas? A co bezpečnost?

Komerční prezentace
Aktualizováno 7. 12. 2014 17:00
Ptali jste se jednatele a tvůrce ABRA FlexiBee na výhody stejnojmenného účetního softwaru určeného menším firmám a živnostníkům.
Online účetní software. Už je na něj čas? A co bezpečnost?
Rozhovor skončil
Přečíst si rozhovor

ABRA FlexiBee je chytrý a bezpečný online účetní software určený menším firmám a živnostníkům, který pracuje ve všech operačních systémech. Jeho moderní prostředí zjednodušuje a zpřehledňuje práci se systémem. Je výsledkem sloučení nadějného start-upu FlexiBee a silného dodavatele informačních systémů ABRA.

Jeho hlavními výhodami jsou intuitivní uživatelské rozhraní, fungování v cloudu, takže možnost pracovat kdykoliv a odkudkoliv, a podpora Windows, Mac OS X i Linux. Disponuje i otevřeným programátorským rozhraním REST API.

Zákazníci mohou využít neomezenou verzi ABRA FlexiBee One, která nabízí daňovou evidenci i podvojné účetnictví, fakturaci, banku, pokladnu, sklady a majetek. Tato varianta je zdarma pro jednoho uživatele, ať už systém provozuje online v cloudu, nebo lokálně na vlastním počítači. Výhodou všech variant je neomezený počet firem, dokladů a uživatelů pro čtení.

Petr Ferschmann
Petr Ferschmann | Foto: ABRA FlexiBee

Proč přejít na online účetní software? Pro jaké firmy a podnikatele je vhodný? Jak je zajištěna bezpečnost? Zajímají vás podrobnosti o ABRA FlexiBee? Na tyto i další otázky jste se mohli ptát Petra Ferschmanna, jednatele a spoluzakladatele ABRA FlexiBee, nadšence ve vývoji online účetních systémů.

Online účetní software. Už je na něj čas? A co bezpečnost?

Rozhovor skončil
2. 12. 2014
Ptá se: Jiřík

proč bych si měl pořídit účetní software zrovna od vás?

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Uvedu několik příkladů – používáte Linux, nebo Mac OS X? Máte více lidí v kanceláři a nechcete se starat o server a zálohování? Máte více poboček, nebo externí účetní a potřebujete s nimi spolupracovat? Vlastníte internetový obchod a chcete jej propojit s účetnictvím? Toto a ještě mnohem víc dokáže online účetní software s otevřeným programátorským rozhraním REST API.

2. 12. 2014
Ptá se: Marian B.

Dobrý den, pane Ferschmanne, rozumím tomu správně, že by se mi mělo vyplatit vést si učto sám a ne přes najmutou paní účetní, která kromě mého účetnictví řeší ještě další zákazníky? Jenže ona zná zákony, já nikoli, jsem jen "obyčejný živnostník" a tak se ptám, je nutné nejdřív nastudovat nějaká obecná pravidla? A zvládne váš systém i můj osm let starý počítač? Díky. Marian B.

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den, pane Mariane,
určitě bych doporučil s účetní i nadále spolupracovat. Online účetní software přináší to, že účetní již není placená za přepisování dokladů. Část z nich si vystavíte sám (faktury vydané) a nikdo je pak nemusí přepisovat, protože už prostě jsou hotové. Účetní pouze doklad zaúčtuje nebo spíš zkontroluje jeho automatické zaúčtování, tím pádem pro vás bude celá služba levnější, a to zvlášť ve chvíli, kdy vyrostete. Dřív bylo nutné, aby k vám účetní jednou týdně chodila, abyste dokázali zaplatit faktury.

2. 12. 2014
Ptá se: Anna Holečková

Dobrý den, když budeme mít váš účetní program zdarma, tak do něj můžu přistupovat já i moje kolegyně? Nebo potřebujeme už nějakou jinou, placenou variantu? Děkuji Vám a hezký den.

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den, paní Holečková,
do verze zdarma má přístup jeden uživatel. Pokud chcete dalšího, musíte dokoupit přístup za 395,- Kč/měsíc.

2. 12. 2014
Ptá se: Matěj

Byl jste odmalička "nadšenec ve vývoji online účetních systémů"? Nebo kdy vás to chytlo? :) Vážně: Jak se vám podařilo uspět - jste původně malá plzeňská firma, jestli se nepletu...

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Programování mě bavilo už od malička. Jen účetnictví jsem nemusel :). Ale s ním je to jako s maratonem – člověk musí trochu zestárnout a získat zkušenosti. Pak mu teprve přijdete na chuť :).
Než jsme vybudovali firmu, která dělá účetní software, tak to docela bolelo. Když ale máte dobrý tým a dobré nápady, tak to prostě přijít musí :)

2. 12. 2014
Ptá se: Kinclová Jaroslava

Dobrý den,
chtěla bych program pro daňovou evidenci. Je možné tento program ABRA Flexi použít a kolik stojí.
Děkuji Kinclová

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den, paní Kinclová,
základní varianta ABRA FlexiBee One je pro prvního uživatele zdarma a podporuje daňovou evidenci i podvojné účetnictví. Zdarma je i v případě online. Pro druhého uživatele stojí 395,- Kč/měsíčně.

2. 12. 2014
Ptá se: Field

Dobrý den,

jak je u online systémů zaručena dlouhodobá archivace pro potřeby FÚ? Jakou má uživatel záruku, že se ke svým datům dostane i za 10 let, i když mezitím přestane být vaším klientem?

Děkuji.

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den, pane Fielde,
pro tyto účely nabízíme i variantu pro lokální instalaci na váš počítač. Když pak ukončujete online ABRA FlexiBee, jste dotazován, zda chcete provést zálohu k sobě na počítač. Po případné výměně softwaru pak stáhnete zdarma ABRA FlexiBee One, nainstalujete si jej na počítač a obnovíte zálohu. K datům se tak snadno dostanete, aniž byste nám musel věčně platit. Každopádně doporučujeme export účetních dat do PDF.

2. 12. 2014
Ptá se: Břichnáč

Dobrý den, je možné tento systém provozovat i na Apple zařízeních? Můžu pak data sdílet jak v Mac Booku tak na iPadu? Jaká je datová náročnost aplikace? Děkuji.

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den, pane Břichnáči,
ano, software ABRA FlexiBee lze provozovat i na Macu (právě z něj odpovídám :) ). Pokud využijete online provoz, tak k datům můžete přistupovat i z iPadu z mobilní webové aplikace. Vždy stahujete pouze to, s čím právě pracujete. Takže datová náročnost je poměrně malá.

2. 12. 2014
Ptá se: Martin

Máme firemní data docela dobře chráněná, proč bychom je měli dávat někam do cloudu? Trochu mi to připomíná "do čoudu"...

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Obecně platí, že nejvíce úniků dat dělají zaměstnanci vlastní firmy, a musím potvrdit, že našim klientům se to také několikrát stalo. Je tedy dobré udělat taková opatření, která riziko snižují. Je např. dobré, aby si nemohli odnést zálohu nebo se fyzicky nedostali k serveru. Také se nám stalo, že firma přestala důvěřovat ajťákovi a raději přešla do cloudu.
Naši pracovníci obchodu nebo podpory se k datům klientů vůbec nedostanou. K datům může jen několik prověřených IT administrátorů. Pokud klienti chtějí pomoc od naší podpory, musí jim data poskytnout. Zabezpečení také věnujeme velkou pozornost. S klienty podepisujeme dohodu o mlčenlivosti a jsme pojištěni na vysokou částku.
Pak je druhá věc, a tou je ztráta dat. V produkčním prostředí máme všechno nahrané šestkrát až devětkrát a děláme pravidelné zálohy. Navíc si klient může provést zálohu k sobě kdykoliv.

2. 12. 2014
Ptá se: Hloupová

Nastupuji na mateřskou. Jsem účetní. Můžu s Abrou zdarma i podnikat na mateřské?

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

ABRA FlexiBee je pro tyto případy více než vhodná právě kvůli online provozu. Budete moci účtovat klientům data kdykoliv a oni se na ně budou moci dívat a případně i vystavovat faktury. Takže práci budete moci dělat průběžně, kdy se to hodí vám, a nebudete toho mít tolik ke konci měsíce, a tak to s prckem snadno zvládnete :). Teď čekám narození třetího syna 

2. 12. 2014
Ptá se: Ing. Bartůněk

Máte nějakou zkušenost se zkouškou Flexibee na měsíc zadarmo? Docela by se mi to do firmy líbilo, ale obávám se, zda paní účetní bude souhlasit s dvojí prací. Nebo mám na měsíc nechat účtování v stávajícím účetnictví a pak se k němu po měsíci vrátit? Jak to vaši zákazníci dělají? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den, pane Bartůňku,
myslím, že není nutné zkoušet systém celý měsíc. Obvykle stačí vyzkoušet určité typy operací a k tomu paralelní provoz na jeden nebo dva dny.

2. 12. 2014
Ptá se: Tomáš C.

Dobré odpoledne, jakou máte zkušenost, kdy byste doporučil měnit účetnictví? Dá se to dělat během roku nebo máme čekat na účetní závěrku? Účetní rok mi totiž nedávno začal, ale tohle vaše účetnictví se mi jeví zajímavě. Děkuji za odpověď. Tomáš C.

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den, pane Tomáši,
zkušenosti s tím samozřejmě máme :). Záleží na počtu dokladů. Pokud je jich málo, lze je přenést (nebo přepsat) a znovu zaúčtovat kdykoliv. V případě, že jich máte hodně, můžete měnit software k začátku nového období DPH. Každopádně vždy kontaktujte výrobce a proberte váš konkrétní případ.

Technicky k přenosu: k prvnímu dni přenesete katalog zboží a stavy skladu (případně doporučujeme provést i inventuru). Pak po 15. dni v měsíci přenesete neuhrazené faktury a počáteční stavy účetnictví, banky a pokladny. Pokud přecházíte v půlce roku, tak ještě obraty na jednotlivých účtech. A to je v podstatě vše. Ještě se také hodí adresář firem :).

2. 12. 2014
Ptá se: Spilka

Dá se AFB napojit na můj eshop? Děkuji.

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Tak především záleží na tom, jaký e-shop máte a na jaké technologii je postaven - zda se jedná o open-source, nebo o komerční. ABRA FlexiBee podporuje otevřené programátorské rozhraní REST API, které toto umožňuje. Obecně jej lze tak propojit s každým e-shopem. Partneři podporují širokou škálu a případně i nepodporovaný e-shop není problémem. U nového se cena za základní napojení pohybuje kolem 20 000,-, u podporovaných je to méně (dle e-shopu).

2. 12. 2014
Ptá se: Majka Nováková

Dobrý den pane jednateli. Když je to zadarmo, hodí se to i pro řízení si rodinných výdajů a příjmů? S manželem si vedeme domácí účetnictví už několik let v jakémsi programu, který mi ale moc nevyhovuje. Ani po letech jsem si na to nezvykla. Doporučil byste mi ten váš program zadarmo? Děkuji. Nováková

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den, paní Nováková,
asi by náš systém použít šel, ale moc ho pro vás nedoporučuji. Jedná se o software pro podnikatele a společnosti. Myslím, že pro domácí účetnictví existují lepší specializované nástroje.

7. 12. 2014
Ptá se: Bořek

Z ekonomického hlediska mi nedává smysl nabízení té verze zdarma? Nebylo by lepší si rovnou koupit tu placenou verzi, abych měl všechny funkce, které potřebuju? Za jak dlouho nejčastěji přejde uživatel na placenou verzi a když se tak stane, nepřijde o data, která si nastřádal v té neplacené části?

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den,
u malých klientů je konkurencí papír nebo Excel, proto se je snažíme přesvědčit na náš software zdarma :). Některým zákazníkům vydrží tato verze napořád a jiní přejdou hned po měsíci na jinou. Při migraci na placené verze samozřejmě o data nepřijdete - to by bylo proti zájmům všech :).

7. 12. 2014
Ptá se: Matěj

Ta kočka na fotce je účetní v nějaké kavárně, nebo hackerka?

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den,
kdepak, jedná se o čarodějku ze země Oz, která právě studuje bezchybné účetnictví ve starobylé kouzelnické knize online :).

7. 12. 2014
Ptá se: Vendula Nová

Chápu tedy dobře, že pokud jsem účetní kancelář, tak mám Flexibee zdarma jak pro sebe, tak pro firmy, kterým účetnictví vedu?

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den, paní Nová,
ano, chápete to správně. Účetní totiž u malých firem určují, jaký software používají, a tak se jim snažíme vyjít vstříc. Za další kolegyni/kolegu nebo přístup od jednoho klienta už budete platit :)

7. 12. 2014
Ptá se: Jindřich

Dobrý den, Abru mám od 91 roku, jsem živnostník v účetní evidenci, nyní užívám G1 a měl bych jít na G3, nemám představu jak vypadá verze FlexiBee, případně jak je možný přechod.

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den,
není nic jednoduššího, než FlexiBee vyzkoušet :).

7. 12. 2014
Ptá se: Agara

Jsou na trhu i jiné srovnatelné systémy? V čem se liší?

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den,
hlavní výhodou ABRA FlexiBee je právě podpora online - v tom je výjimečný :). Po účetní a funkční stránce jsou hlavními konkurenty Money S3/S4 nebo Pohoda. Pokud byste hledali online systém, nejbližším je např. idoklad, i když toho umí výrazně méně.

7. 12. 2014
Ptá se: Martina L.

V čem se liší FlexiBee od ABRA? Znám už řadu let ABRA.

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den,
FlexiBee se do skupiny ABRA dostalo počátkem roku 2014, takže ABRA FlexiBee a ABRA G3/G4 jsou různé produkty. FlexiBee je vhodné pro menší klienty a nabízí online přístup, Windows, Linux a Mac OS X a otevřené programátorské rozhraní. Software lze také provozovat na vlastních serverech.

7. 12. 2014
Ptá se: Petr Vileta

Je možné k online verzi pro jednoho uživatele přistupovat z různých IP adres (z různých měst nebo států)? Jde mi o případy živnostníků, kteří hodně cestují (realitní makléř, servisní technik) a potřebovali by např. fakturu vystavit přímo u zákazníka.

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den, pane Vileto,
k systému je možné přistupovat odkudkoliv, a pokud hodně cestujete, je řešení vhodné právě pro Vás. Jen dodám, že je online, a tak bez internetu nefunguje.

7. 12. 2014
Ptá se: Radek

Na jakem cloudu jede vas system ? Azure, Amazon S3, neco jineho a nebo jede na vasich vlastnich serverech ?

Odpovídá: Petr Ferschmann, ABRA FlexiBee

Dobrý den,
bohužel tyto velké systémy nemůžeme používat. Dodržujeme pravidlo, že data neopustí českou jurisdikci, takže máme pronajaté virtuální servery v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy