Odchází PKN Orlen? Křetínský se zajímá o části Unipetrolu

Ekonomika Václav Trejbal, Ekonomika
27. 2. 2015 18:00
Tuzemský rafinérský a petrochemický koncern Unipetrol prodává podíly ve svých dcerách, mezi jinými Unipetrol Doprava, píší Hospodářské noviny.
Daniel Křetínský.
Daniel Křetínský. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Polský koncern PKN Orlen, který vlastní většinový podíl ve společnosti Unipetrol, zvažuje výrazné omezení své přítomnosti v Česku, napsalo v pátek webové vydání Hospodářských novin.

Podle dvou nezávislých zdrojů z rafinérské branže nabízejí Poláci k prodeji několik dceřinných společností Unipetrolu, například železničního přepravce Unipetrol Doprava. Do "velmi úzkého seznamu" potenciálních kupců podle HN patří expandující Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského.

Zdroje HN potvrdily, že PKN Orlen tento týden zájemcům o koupi zpřístupnil detailní informace o účetnictví Unipetrolu. Proces, označovaný jako due diligence, by měl trvat několik týdnů. Není přitom vyloučeno, že na prodej by mohla být podstatná část tuzemského petrochemického podniku, což by znamenalo obchod za miliardy korun.

Tržní hodnota 63% podílu PKN v Unipetrolu, jehož akcie se obchodují na pražské burze, činí zhruba 16 miliard korun. Samotný Unipetrol se ke svému možnému rozprodeji vyjádřit odmítl. "Spekulace nekomentujeme," sdělil mluvčí společnosti Mikuláš Duda. Vyjádření nechtěli poskytnout ani zástupci EPH a PKN Orlen.

 

Právě se děje

Další zprávy