Objem hypoték v květnu stoupl o 17 procent, sazby nepatrně stouply

ČTK ČTK
15. 6. 2023 11:06
Objem hypoték v květnu stoupl o 17 procent, sazby nepatrně stouply

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 miliardy korun, což je proti dubnu nárůst o 17 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování nepatrně stoupla z dubnových 5,89 na 5,9 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Objem i počet hypoték se tak v květnu přiblížil březnovým hodnotám a po zohlednění sezonního vývoje je nejvyšší od poloviny loňského roku, kdy trh začal citelně zamrzat. Hodnoty posledních tří měsíců tak naznačují, že hypoteční trh mírně ožívá, ačkoli oproti minulosti zůstává nadále výrazně utlumený. Z meziročního pohledu byl v květnu obdobně jako v dubnu objem poskytnutých hypoték nižší o 40 procent.

"Situace se začíná stabilizovat. Sledujeme trend klesajících cen nemovitostí, který přetrval také v květnu. Nadále pokračuje i snížený zájem o velké, méně udržitelné stavby a domy ve vzdálenějších lokalitách. Obavy z hůře dostupných hypoték však pozvolna opadávají a hypoteční trh by se tak měl začít postupně zotavovat, čemuž mírně napomůže i zmírnění pravidel ze strany České národní banky," uvedl generální ředitel Hypoteční banky Martin Vašek.

 

Právě se děje

Další zprávy