OBI přesouvá centrálu z Česka, propustí přes padesát lidí

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková, Lucie Hrdličková
22. 10. 2014 17:40
Kvůli úsporám mají být tuzemské hobbymarkety OBI řízeny přímo z hlavní centrály v Německu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: obi

Praha - Největší řetězec hobbymarketů OBI ruší českou centrálu. Kvůli úspoře nákladů bude vedení tuzemských prodejen spadat přímo pod domovskou centrálu firmy v německém Wermelskirchenu.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Online deníku Aktuálně.cz to potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů. Podle nich opustí tuzemskou centrálu 52 lidí z více než stovky.

„Mohu potvrdit, že dnes bylo s odbory projednáno hromadné propouštění v centrále OBI,“ potvrdil bez bližších detailů předseda pražských odborů řetězce Ladislav Budín. Dodal pouze, že nic nenasvědčuje tomu, že by firma postupovala protizákonně.

Představitelé OBI zatím na dotaz online deníku Aktuálně.cz neodpověděli, nechali si čas na vyjádření.

“Kromě managementu to zřejmě znamená, že firma zruší také zdejší nákupní divizi,” uvedl zdroj z oboru, který si nepřál být jmenován.

Rušení prodejen zatím nehrozí

Podle informovaných zdrojů jde zatím jen o běžná úsporná opatření, která řetězec provedl i v několika dalších zemích. Neznamená to tedy rušení prodejen a propouštění řadových zaměstnanců nebo úplné stažení se z českého trhu.

„Společnost pravděpodobně posílí pravomoci šéfů na jednotlivých obchodech,“ předpokládá jeden ze zdrojů.

OBI v současné době v tuzemsku provozuje 29 svých vlastních hobbymarketů. Co do počtu obchodů je tak největším tuzemským řetězcem hobbymarketů. Za ním následuje s 24 prodejnami Baumax. Loni OBI přišlo o šest franšízových obchodů, které provozovala firma Global Stores podnikatele Jiřího Šimáněho. Ten začal budovat vlastní síť hobbymarketů Uni Hobby.

 Podle posledních dostupných čísel dosáhl řetězec OBI v roce 2012 tržeb 5,8 miliardy korun, předchozí dostupní čísla z roku 2009 ukazovala tržby na úrovni 6,1 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy