O dotace z Nové zelené úsporám lze žádat až do konce roku

ČTK ČTK
22. 10. 2014 15:37
Zájem o dotace na zateplování domů a snížení jejich energetické náročnosti tentokrát zaostává za očekáváním. Původně měl termín pro žádosti skončit 31. října.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Pavel Baroch

Praha - Ministerstvo životního prostředí prodloužilo příjem žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám o dva měsíce do konce roku. Informovala o tom mluvčí resortu Petra Roubíčková. Původně mohli zájemci žádosti předkládat do 31. října.

"Poptávka po zpracování energetických posudků výrazně převyšuje aktuální kapacity zpracovatelů. Stavební sezona ještě neskončila a my chceme vyjít vstříc co nejvíce zájemcům o dotace na energeticky úsporné bydlení," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ministerstvo k prodloužení příjmu žádostí údajně přistoupilo po diskusi s odbornou veřejností. Vliv na rozhodnutí nejspíš ale měl také fakt, že zájem o dotace na zateplování domů a snížení jejich energetické náročnosti zaostává za očekáváním. K 20. říjnu přišlo na Státní fond životního prostředí 2762 žádostí o dotaci za celkem 534 milionů korun. Nová zelená úsporám měla pro letošní rok připraveno 1,9 miliardy korun.

Ministerstvo nyní uvedlo, že nevyčerpané peníze převede do příštího roku. Zároveň chce Novou zelenou úsporám rozšířit na bytové domy, o čemž prý vyjednává s ministerstvem pro místní rozvoj. "Naším cílem je vytvoření stabilního a dlouhodobého programu na podporu energeticky úsporného bydlení. Počítáme tak s další výzvou v průběhu příštího roku, kdy do programu vstoupí i bytové domy," podotkl ministr Brabec.

Ministerstvo pro místní rozvoj však už dříve uvedlo, že rozšířit Novou zelenou úsporám na bytové domy nebude možné, protože pro jejich rekonstrukce v Česku existuje jiný dotační program, konkrétně Panel 2013+ a program Jessica.

Zateplení a nové zdroje energie

Program Nová zelená úsporám se zaměřuje na zateplování rodinných domů, výměnu oken a dveří, výstavbu takzvaných pasivních domů a výměnu starých kotlů za nové úsporné na biomasu či plyn, tepelná čerpadla a instalaci solárních panelů.

Majitelé rodinných domů mohou získat až 55procentní podporu na zateplení rodinného domu. Na nové ekologické zdroje mohou dostat 75procentní dotaci. Čím víc způsobů úspory energií žadatel provede, tím vyšší podporu získá. Zároveň může kombinací vybraných opatření dosáhnout i na jednorázový finanční bonus. Získat lze také příspěvek na pořízení solárních systémů pro rodinné domy. O dotaci mohou žádat lidé na opatření, která byla zahájena po 1. lednu 2013.

Specialisté nestíhají

Stavaři prodloužení programu uvítali. "Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR na pracovních jednáních vždy doporučoval prodloužení programu jako jednu z možností, jak snižovat energetickou náročnost v oblasti bytové výstavby v České republice. Jako zástupce stavebních firem jsme také rádi, že vláda podpoří zejména středně velké a malé stavební firmy, které dostanou příležitost pro realizaci projektů v rámci programu Nová zelená úsporám," reagoval generální ředitel svazu Miloslav Mašek.

Aliance Šance pro budovy upozornila také na to, že po nedávném zjednodušení podmínek stoupl o program zájem a specialisté nestíhali zpracovávat dokumentaci potřebnou k přijetí žádostí. Až 35 procent nových zájemců o zpracování projektů prý museli odmítat. "Prodloužení výzvy je krok správným směrem. Zájem o program totiž je. Pro stavební trh je nejlepší stabilní program s předem jasnými podmínkami. Důležité také je, že Státní fond životního prostředí zjednodušil administrativu a vyřizuje žádosti mnohem rychleji než loni," poznamenal ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

 

Právě se děje

Další zprávy