Nizozemský úřad pokutoval síť TikTok za nedostatečnou ochranu soukromí

ČTK ČTK
22. 7. 2021 16:47
Nizozemský úřad pokutoval síť TikTok za nedostatečnou ochranu soukromí

Internetová společnost TikTok dostala v Nizozemsku pokutu 750 000 eur (19,2 milionů korun), protože uživatelům nenabídla prohlášení o ochraně osobních údajů v nizozemštině. Podle agentury AP to oznámil nizozemský úřad pro ochranu dat. Uvedl také, že zejména děti, které tuto sociální síť založenou na sdílení krátkých videí často používají, nemusejí být schopny informacím v cizím jazyce porozumět.

Tím, že neposkytl prohlášení v nizozemštině, TikTok podle úřadu nedostatečně vysvětlil, jakým způsobem aplikace shromažďuje, zpracovává a používá osobní údaje. Úřad zároveň konstatoval, že nizozemský zákon o ochraně soukromí se zakládá na principu, že lidé musejí mít jasnou představu o tom, co se děje s jejich osobními údaji. TikTok, jehož vlastníkem je čínská společnost ByteDance, se podle úřadu proti pokutě ohradil.

V Nizozemsku má TikTok asi 3,5 milionu uživatelů. Nizozemské sdružení spotřebitelů Consumentenbond v červnu oznámilo, že internetovou platformu zažalovalo kvůli nezákonnému shromažďování osobních údajů uživatelů. Teď od ní žádá 1,5 miliardy eur (38,4 miliardy korun) jako náhradu škod nizozemským dětem, které její aplikaci používají.

 

Právě se děje

Další zprávy