Nelegálních cigaret Češi loni vykouřili téměř půl miliardy. Jejich podíl patří k nejnižším v Evropě

ČTK ČTK
10. 7. 2017 11:23
Česko má čtvrtý nejnižší podíl nelegálních cigaret v Evropě. Lépe je na tom jen Dánsko, Portugalsko a Švýcarsko. Zhruba polovina nelegálních cigaret v Česku pochází z Ukrajiny a Běloruska. Důvodem je vysoký cenový rozdíl. Státní rozpočet kvůli nezdaněným cigaretám přichází ročně o 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - V České republice se loni vykouřilo 460 milionů nelegálních cigaret, což představuje 3,1 procenta celkové spotřeby.

Je to čtvrtý nejnižší podíl v Evropě, lépe dopadly pouze Dánsko, Portugalsko a Švýcarsko. Stát kvůli nezdaněným cigaretám přichází ročně o 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti KPMG.

Podíl nelegálních cigaret v Česku je v posledních letech stabilní, v roce 2015 byl vyčíslen na 3,2 procenta. Téměř třetinu nelegálního obchodu v České republice tvoří takzvané nelegální bílé cigarety.

Ty se obvykle v zemi původu vyrábějí legálně, jsou však přímo určené pro pašování, aniž by byla zaplacena daň v zemi původu. Příkladem jsou cigarety Jin Ling, Fest, NZ nebo Compliment pašované převážně z Ukrajiny a Běloruska.

Právě z těchto dvou zemí pochází zhruba polovina nelegálních cigaret v České republice. Cena běžné krabičky cigaret v Česku je více než šestkrát vyšší než na Ukrajině nebo v Bělorusku, kde cena dosahuje méně než 14, respektive 16 korun za krabičku. "Tento fakt je hlavním důvodem pro pašování cigaret z těchto zemí," uvedla KPMG.

V Evropě je nejvyšší podíl nelegálních cigaret v Lotyšsku, a to 22,6 procenta celkové spotřeby. V Řecku to je 18,8 procenta a na Maltě 17,2 procenta. V Evropské unii je desetina cigaret nelegální, loni to bylo 48 miliard kusů. Členské státy EU přišly na daních o více než deset miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy