Nejvlivnější lidé světové ekonomiky: Yellenová je mocnější než Obama, vliv Číny roste

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 6. 10. 2015 11:00
Americký časopis Bloomberg Markets již popáté sestavil seznam 50 nejvlivnějších lidí celosvětového trhu. Najdete v něm jediného evropského politika a také papeže.
Šéfka Fedu Janet Yellenová.
Šéfka Fedu Janet Yellenová. | Foto: Reuters

New York - Nejvlivnější osobností světové ekonomiky je podle aktuálního žebříčku časopisu Bloomberg Markets šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová. Její evropský protějšek, šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, přitom skončil až čtrnáctý.

Druhou příčku pak obsadil čínský prezident Si Ťin-pching a třetí se umístil šéf technologického gigantu Apple Tim Cook. Podle autorů žebříčku je rovněž patrný nárůst čínského vlivu.

"Neexistuje žádný přijatelný scénář, podle kterého to bude snadné," citoval Bloomberg Markets výrok bývalého guvernéra Fedu Alana Greenspana k obtížné roli Yellenové při oživování americké ekonomiky. Časopis se zamyslel i nad budoucí rolí čínského prezidenta a jeho kolegů z komunistické strany. Finanční svět podle něj po drtivém letním propadu čínských akcií vyčkává, zda budou schopni druhou největší ekonomiku světa znovu nastartovat.

Pořadí Jméno (zaměření)
1. Janet Yellenová (šéfka Fedu)
2. Si Ťin-pching (čínský prezident)
3. Tim Cook (šéf Apple)
4. Larry Fink (zakladatel BlackRock)
5. Warren Buffett (investor a miliardář)
6. Barack Obama (prezident USA)
7. Carl Icahn (investor)
8. Lloyd Blankfein (šéf Goldman Sachs)
9. Angela Merkelová (německá kancléřka)
10. Reid Hoffman (zakladatel LindedIn)

Komentáře u jednotlivých osobností naznačují, že odborníci v letošním výběru upřednostnili aktuální úspěchy před těmi celoživotními. I proto se přibližně polovina lidí v žebříčku v minulosti nikdy neobjevila. Jsou mezi nimi politici, šéfové technologických firem, bankéři, peněžní manažeři, ale také duchovní. Z padesátky vybraných osobností je celkem 11 žen.

Autoři seznamu také poukázali na rostoucí vliv Asie (a především Číny) na celosvětovém trhu. Kromě čínského prezidenta na druhé příčce se tak například na 33. místě usídlil čínský vicepremiér Wang Čchi-šan. Devětadvacátý pak skončil prezident japonské Toyota Motor Akio Toyoda a sedmatřicátý je čínský multimiliardář a zakladatel Dalian Wanda Group Wang Ťien-lin. Jen o dvě příčky níže se nachází šéf čínské Průmyslové a komerční banky Ťiang Ťient-čching.

Z evropských politiků se v žebříčku objevila jen devátá německá kancléřka Angela Merkelová. Osmatřicátá je ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Papež František obsadil 31. příčku.

 

Právě se děje

Další zprávy