Největší obchody roku 2015. Češi jsou nejaktivnější investoři regionu, vyrovnají se jim jen Turci

Janis Aliapulios Janis Aliapulios
16. 3. 2016 11:51
Investoři v Česku loni uskutečnili 185 firemních transakcí za celkem 7,2 miliardy dolarů. Objem nákupů a prodejů firem meziročně klesl o devět procent, přesto šlo o transakčně silný rok. Češi byli společně s Turky v regionu střední a jihovýchodní Evropy nejaktivnějšími investory směrem do zahraničí. Nejvíce byl na poli fúzí a akvizic vidět Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Zatímco ve světě byl loňský rok z hlediska firemních transakcí rekordní, v Česku se hodnota fúzí a akvizic meziročně snížila o devět procent na 7,2 miliardy dolarů. Klesl také počet dokončených nákupů nebo prodejů firem – z předloňských 221 na 185. Vyplývá to z údajů M&A barometru, který ve středu zveřejnila poradenská společnost EY.

Rok 2015 byl v tuzemsku podle EY i přes mírný meziroční pokles transakčně silným. Česko obsadilo v rámci regionu střední a jihovýchodní Evropy třetí místo za Tureckem a Polskem jak v objemu trhu, tak v počtu transakcí.

"Česká republika se udržela v trojici transakčně nejsilnějších trhů v regionu. I přesto má stále kam růst. Prvním pilířem růstu bude v dohledné době pokračující prostředí nízkých úrokových sazeb, druhým relativně podhodnocená česká koruna," řekl Michal Hrmo, konzultant pro fúze a akvizice společnosti EY v České republice.

Podle Hrma se společnosti ve světě prodávají v průměru za jedenáctinásobek ročního zisku před započtením daní, úroků a odpisů (EBITDA). V Česku je však tento násobek o dva až tři roční zisky nižší. Právě to by mohlo letos přilákat více zahraničních investorů.

Největším firemním obchodem loňského roku se v Česku stala akvizice švédské společnosti Trelleborg, která za 1,3 miliardy dolarů koupila předního výrobce pneumatik a průmyslových polymerových řešení ČGS Holding.

Nejaktivnějším investorem byl podle EY Energetický a průmyslový holding miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, který uskutečnil až osm významných transakcí včetně akvizice podílu ve Slovenských elektrárnách nebo odkupu uhelných a plynových elektráren společnosti E.ON v Itálii. Skupina CTP Invest Radovana Vítka pak byla s pěti obchody nejaktivnějším investorem v oblasti nemovitostí.

Právě oblast nemovitostí však loni zaznamenala pokles investiční aktivity. Zájem naopak rostl o firmy působící v oblasti potravinářství a zemědělství. Největší podíl na českém trhu fúzí a akvizic ale měly společnosti z oblasti služeb. Na celkovém počtu firemních transakcí se podílely 19 procenty. Nemovitosti byly s desetinovým podílem čtvrté.

"Česká republika si v posledních letech vybudovala pověst solidního ‚bezpečného přístavu‘ pro nemovitostní investice. Díky své poloze, stabilitě a množství zajímavých nemovitostí je oblíbenou destinací západních a v poslední době i východních investorů. V uplynulých dekádách tuzemský nemovitostní trh vychoval několik silných investičních skupin, které jsou rok od roku aktivnější v zahraničí," vysvětlil Michal Hrmo z EY.

Žebříček Top 10 největších transakcí v roce 2015 v České republice

Cílová společnost Kupující Hodnota transakce v milionech USD
ČGS Holding (ČR) Trelleborg AB (Švédsko) 1262
Uhelné a plynové elektrárny E.ON Italia Energetický a průmyslový holding (ČR) 592
Slovenské elektrárne Energetický a průmyslový holding (ČR) 407
Heureka.cz a Netretail Holding (ČR) Rockaway Capital SE (ČR) 201
Hamé (ČR) Orkla ASA (Norsko) 192
255 000 m2 logistického parku v Praze AEW Europe (Francie) 168
Pivovary Lobkowicz Group (79,4 %; ČR) CEFC China Energy 108
Projekt Savarin (ČR) Crestyl Real Estate (ČR) 93
Bucharest West Industrial Park (Rumunsko) CTP Invest 66
Kancelářská budova Corso Court (ČR) Invesco Real Estate (USA) 61

Poznámka: Jde o transakce se zveřejněnou hodnotou obchodu

Pod taktovkou domácího kapitálu

Největší podíl na objemu nákupů a prodejů firem v Česku měli domácí investoři působící v rámci České republiky (48 procent). Investice přicházející do Česka ze zahraničí se na celkové hodnotě fúzí a akvizic podílely necelou třetinou. Zbytek připadá na transakce českých subjektů v zahraničí. Právě v této oblasti bylo loni Česko silné a znovu potvrdilo svoji pozici významného regionálního investora (31 procent). Spolu s Tureckem uskutečnili domácí investoři v porovnání s ostatními zeměmi střední a jihovýchodní Evropy nejvíce firemních transakcí v zahraničí.

V regionu střední a jihovýchodní Evropy se loni uskutečnilo celkem 1281 prodejů a nákupů firem za 43,1 miliardy dolarů. Celková hodnota trhu i přes pokles počtu transakcí o 1,8 procenta vzrostla meziročně o 12 procent. Česko obsadilo se 185 fúzemi a akvizicemi v regionu třetí místo za Tureckem (312 transakcí) a Polskem (278). Také v objemu obchodů je pořadí na prvních třech místech stejné. Vede Turecko s 10,8 miliardy dolarů před Polskem (7,6 miliardy) a Českem (7,2 miliardy).

Celosvětově byl rok 2015 rekordní. Objem transakcí meziročně vzrostl o 35 procent a dosáhl pěti bilionů dolarů. Překonal tak dosavadní nejvyšší hodnotu 4,6 bilionu dolarů z roku 2007. Přispělo k tomu také to, že se loni odehrály hned dva ze šesti největších obchodů s firmami v historii. Šlo o koupi irské farmaceutické společnosti Allergan americkou firmou Pfizer za 160 miliard dolarů a také o převzetí pivovarnické skupiny SAB Miller největším světovým výrobcem piva Anheuser-Busch InBev za 117 miliard dolarů.

Podle výkonného ředitele společnosti EY pro fúze a akvizice v České republice Petra Kříže by mohl letošní rok přinést v Česku několik zajímavých prodejů. "Rok 2016 může být ve znamení úspěšných odprodejů aktiv některých lokálně silných finančních skupin. Aktuální cenové nabídky jsou na takové úrovni, že to přinejmenším některé z nich bude motivovat k prodeji," řekl Kříž.

V následujících letech by se mohly projevit v objemu fúzí a akvizic také investice čínských firem v Česku. Pavel Kříž však upozornil na to, že v tomto případě často dochází zpočátku pouze k podpisu memorand. Pokud je nakonec obchod dojednán, může dokončení transakce zabrat i několik let. "Memoranda, která by mohla být podepsána u příležitosti návštěvy čínského prezidenta v Česku, a mohlo by jich být pět nebo šest, se tak v objemu fúzí a akvizic za letošní rok s největší pravděpodobností neobjeví," řekl Kříž.

 

Právě se děje

Další zprávy