Nejrizikovější práce v Česku. Když zemřete, na hrob vám přispěje firma

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 4. 2016 7:20
Smrtelných pracovních úrazů v Česku loni přibylo. O život přišlo 122 lidí, nejvíce mezi řemeslníky a opraváři. Zaměstnanci nejčastěji zahynuli při řízení auta nebo pádu z výšky, ukazují statistiky. V bezpečí ale nejsou ani úředníci či učitelé. Závažných pracovních úrazů - s hospitalizací na déle než pět dní - se loni stalo 1299.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Nejnebezpečnější povolání měli v roce 2015 řemeslníci, zpracovatelé a opraváři. Alespoň pokud jde o počet smrtelných úrazů. Vyplývá to ze statistik Státního úřadu inspekce práce a Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, které získal online deník Aktuálně.cz.

Za celý loňský rok se v Česku stalo 41 441 pracovních úrazů, z toho 122 smrtelných a 1299 závažných.

Počet smrtelných úrazů byl loni nejvyšší od roku 2011, kdy se jich stalo 125, zatímco předloni jich bylo 105. Na to chtějí upozornit i odboráři, kteří tento čtvrtek - v rámci Mezinárodního dne smutku - připomenou památku zaměstnanců a před svým sídlem na pražském Žižkově zatlučou 122 křížů.

Celkový počet pracovních úrazů sice z dlouhodobého pohledu výrazně klesl (v roce 1998 jich inspektorát evidoval 85 469, loni to nebyla ani polovina), v posledních dvou letech se ale pokles zastavil.

Vývoj počtu pracovních úrazů:

Rok Celkový počet
Z toho smrtelných
2011 47 111 125
2012 44 108 113
2013 39 412 108
2014 40 358 105
2015 41 441 122

Zdroj dat: SÚIP, VÚBP

Čísla pocházejí z informačního systému o pracovních úrazech, kam je musí zaměstnavatelé povinně hlásit.

Řízení auta a pád z výšky

Většina řemeslníků, zpracovatelů a opravářů loni zemřela při dopravní nehodě nebo pádu z výšky, například z lešení, žebříku či mostu. Celkově jich od roku 2011 při práci zahynulo 190.

Druhou nejnebezpečnější profesi měla obsluha strojů a zařízení. Loni zemřelo 24 takových pracovníků, za posledních pět let 152. Na třetí místo smutného žebříčku se dostali pomocní a nekvalifikovaní pracovníci, jichž loni zemřelo patnáct, od roku 2011 celkem 81.

Úplně v bezpečí nejsou ani úředníci či zaměstnanci v kancelářích. "Za rok 2015 jsme evidovali tři smrtelné pracovní úrazy," říká Pavel Kramář ze Státního úřadu inspekce práce. Ve dvou případech zemřeli po dopravní nehodě, v jednom se stali obětí vraždy související s prací.

Počet smrtelných pracovních úrazů:

Profese 2011 2012 2013 2014 2015
Řemeslníci a kvalifikovaní výrobci, zpracovatelé, opraváři 44 40 33 36 37
Obsluha strojů a zařízení 38 24 31 35 24
Pomocní a nekvalifikovaní pracovníci 23 13 18 12 15
Provozní pracovníci ve službách a obchodě 5 4 4 8 8
Techničtí, zdravotničtí, pedagogičtí pracovníci a pracovníci v příbuzných oborech 7 7 8 8 7

Činnosti, při nichž zaměstnanci loni při práci nejčastěji umírali:

Činnost Počet úmrtí
Řízení motorových vozidel – dopravní nehoda 37
Obsluha technických zařízení a strojů 15
Pád z výšky 13
Oprava, údržba a seřizování techn. zařízení a strojů 12
Pád konstrukcí, předmětů a materiálů, zával horninou 11

Zdroj tabulek: SÚIP

Hlavní příčina? Špatný odhad rizika

Nejvíce smrtelných úrazů - devět - se loni stalo v Plzni. Po pěti připadá na Prahu, Děčín a Ústí nad Labem, po třech v Náchodě, Hradci Králové, Chomutově, Mladé Boleslavi, Uherském Brodě, Svitavách a v Táboře.

K většině úmrtí došlo podle Kramáře proto, že zaměstnanci špatně odhadli rizika. To se stalo celkem v 62 případech ze 122. Devatenáct osob doplatilo na nebezpečné postupy, jednalo bez oprávnění či proti zákazu nebo se příliš dlouho zdrželo v ohroženém prostoru.

Ve čtyřech případech může za smrt zaměstnance i ohrožení jinými osobami. Sem patří například odvádění pozornosti při práci, žerty nebo hádky. Kvůli nesprávné organizaci práce pak loni přišli o život tři lidé, stejný počet osob zemřel i kvůli chybějící nebo nedostatečné ochraně.

Firma musí platit pohřeb i odškodnění

Jestliže zaměstnanec zemře kvůli pracovnímu úrazu, musí firma podle zákoníku práce odškodnit jeho rodinu. Pozůstalý manžel a nezaopatřené děti mají každý nárok na nejméně 240 tisíc korun. Pokud žil v jedné domácnosti s rodiči, dostanou dohromady také nejméně 240 tisíc korun.

Později musí zaměstnavatel pozůstalým přispívat na náklady spojené s obživou. Na ty mají nárok příbuzní, které zemřelý pracovník do té doby vyživoval, případně k tomu měl povinnost. Firma musí posílat peníze po celou dobu trvání tohoto závazku, nejpozději ale do nedožitých 65. narozenin zaměstnance.

Zároveň musí uhradit "přiměřené náklady", které souvisejí s pohřbem. Sem kromě samotného smutečního obřadu spadají hřbitovní poplatky, výdaje na postavení pomníku v hodnotě nejméně 20 tisíc korun, cestovní výlohy pozůstalých, ale i třetina "obvyklých výdajů" na smuteční ošacení.

Hrozba i pro učitele a úředníky

Závažných pracovních úrazů - takových, při nichž je zaměstnanec déle než pět dní hospitalizován - se loni stalo 1299. Podle statistik hrozí největší riziko řemeslníkům, kvalifikovaným výrobcům a opravářům. V této skupině profesí loni došlo k 343 úrazům, zatímco předloni 410.

Závažné pracovní úrazy v roce 2015:

Profese Počet úrazů
Řemeslníci a kvalifikovaní výrobci, zpracovatelé, opraváři  343
Obsluha strojů a zařízení 318
Pomocní a nekvalifikovaní pracovníci 207
Techničtí, zdravotničtí, pedagogičtí pracovníci 98
Provozní pracovníci ve službách a obchodě 83
Vědečtí a odborní duševní pracovníci 55
Kvalifikovaní dělníci v zemědělství, lesnictví a v příbuzných oborech 42
Nižší administrativní pracovníci (úředníci) 42
Zákonodárci, vedoucí a řídící pracovníci 15

Podle statistik se loni v práci závažně zranilo i 55 vědeckých a odborných duševních pracovníků, 42 úředníků či 15 zákonodárců, vedoucích či řídících pracovníků. Tito lidé většinou zakopli, spadli, uklouzli, nebo měli dopravní nehodu. Dva z popisů takových úrazů: Nesla šanony do spisovny, špatně našlápla na hranu schodu a upadla. Vracel se z pracovní cesty ve Vietnamu, při letu zpět dostal trombózu do nohy a následně embolii.

Jeden vedoucí pracovník ve výrobě byl také napaden podřízeným, když řešil jeho pracovní kázeň. Další závažný úraz se stal projektantovi, který řídil auto. "Vysvitlo slunce, zavřel oči a srazil se s kamionem," zní popis úrazu. Vážným zraněním se nevyhnuli ani učitelé. "Při vycházce v okolí školy zalétl míč na zahradu softbalového hřiště. Učitelka přelézala plot, zvrtla se jí noha a při pádu došlo k zachycení prstu za prstýnek do plotu," stojí v popisu dalšího úrazu, který skončil částečnou amputací prstu.

Má zákoník práce ukládat zaměstnavatelům povinnost předcházet stresu na pracovišti? Odborář Josef Středula o živnostník Bedřich Danda v duelu DVTV. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy