Nejpomalejší růst za dva a půl roku. HDP se zvýšil o necelá dvě procenta

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 2. 12. 2016 9:56
Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,9 procenta. Šlo tak o nejpomalejší růst za dva a půl roku. Ve srovnání s druhým kvartálem se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,2 procenta. Za poklesem růstu je úbytek investic, hlavně méně peněz z fondů EU. Příští rok mají investice opět růst.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,9 procenta, což je v souladu s předběžným odhadem Českého statistického úřadu (ČSÚ) z půlky listopadu. Šlo tak o nejpomalejší růst za dva a půl roku. Ve druhém čtvrtletí hospodářství posílilo meziročně o 2,6 procenta.

"Vývoj hrubého domácího produktu je významně ovlivněn meziročním propadem investic, což souvisí s vysokou meziroční základnou z minulého roku, kdy se intenzivně dočerpávaly EU fondy," říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank.

Ve srovnání s letošním druhým kvartálem se hrubý domácí produkt zvýšil ve 3. čtvrtletí o 0,2 procenta. To bylo o 0,1 procentního bodu méně, než ČSÚ původně předpokládal.

Hlavním faktorem růstu české ekonomiky ve třetím kvartálu byla rychleji rostoucí spotřeba domácností, podpořená mezičtvrtletním růstem investic. Naopak negativně působila zahraniční poptávka, která se snížila o 0,6 procentního bodu.

"K mezičtvrtletnímu růstu ekonomiky přispíval zejména zpracovatelský průmysl, většina odvětví služeb a poprvé od počátku roku také stavebnictví," uvedli statistici. Rostly také výdaje na konečnou spotřebu domácností, které se mezičtvrtletně zvýšily o 0,9 procenta a meziročně o 2,8 procenta.

V porovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla podle údajů ČSÚ investiční aktivita. Podpořily ji zejména investice do dopravních prostředků, strojů a zařízení, ale také do obydlí a ostatních budov a staveb.

"Zdá se, že výsledky čtvrtého čtvrtletí budou velmi podobné těm předchozím, a tak ekonomický růst ČR zůstane velmi blízko hranici dvou procent. Hlavní trendy se zatím nemění, a proto předpokládáme, že za celý letošní rok česká ekonomika dosáhne růstu okolo 2,5 procenta," říká Petr Dufek, analytik ČSOB. Podle něj by se příští rok opět mohla obnovit investiční aktivita, ať už soukromého nebo veřejného sektoru. "Růst ekonomiky v příštím roce bude nejspíše obdobný tomu letošnímu, byť bude mít trochu jiný základ. I tak bude solidní a v podstatě i zdravý," dodává Dufek.

Celková zaměstnanost se oproti předchozímu čtvrtletí nezměnila, meziročně byla vyšší o 1,7 procenta. "Vývoj na trhu práce tak kopíroval vývoj výkonnosti české ekonomiky," uvedl ČSÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy