Nadace OKD ocenila mateřské centrum i festival

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 11. 2011 17:23
Cenu za neziskový projekt si organizace i jednotlivci odnesli v sedmi kategoriích
Zleva Pavel Folta, ředitel charity, a Petra Mašínová, předsedkyně; správní rady Nadace OKD.
Zleva Pavel Folta, ředitel charity, a Petra Mašínová, předsedkyně; správní rady Nadace OKD. | Foto: Nadace OKD

Ostrava - Nadace OKD rozdala sedm odměn za činnost v neziskovém sektoru. Ocenila například organizaci, která pomáhá lidem z dětských domovů začlenit se do společnosti, nebo novináře za seriál o firemních nadacích.

Vítězné projekty zástupci nadace vyhlásili 10. listopadu.

"Považuji za důležité je alespoň takto symbolicky ocenit, protože v nich pracují lidé, kteří často za minimální odměnu nebo zdarma pomáhají těm, kteří tolik štěstí nemají a musí se spolehnout na pomoc svého okolí," vysvětlila Petra Mašínová z Nadace OKD.

Ceny za spolupráci i festival

V programu Pro budoucnost si odnesli hlavní cenu zástupci ostravské Charity svatého Alexandra, která vybudovala v areálu bývalé šachty chráněnou dílnu pro 50 hendikepovaných osob a nyní dokončuje rekonstrukci další budovy, kde vznikne prostor pro chráněné bydlení.

Cenu Pro zdraví získalo první místo pražské občanské sdružení Letní dům. To připravuje mladé lidi z dětských domovů na vstup do života, mimo jiné při stážích v tréninkovém bytě.

Vítězem programu Pro radost se stala karvinská Iniciativa Dokořán a její letní multikulturní festival, na jehož organizaci se podílejí desítky dobrovolníků. V kategorii Pro Evropu dostalo nejvíce hlasů Mateřské a rodinné centrum Krůček Svitavy, které chystá netradiční systém spolupráce mezi rodiči s malými dětmi a seniory.

Nadace ocenila i užitečné počiny novinářů

Kromě toho Nadace OKD ocenila média, která pomáhají propagovat neziskové organizace a věnují se tématu společenské odpovědnosti firem.

Ocenění za Mediální čin roku letos získal redaktor týdeníku Profit Dalibor Dostál za to, že zmapoval působení firemních nadací.

Sošku za Pozitivní zprávu získala novinářka MF Dnes Ivana Karásková za reportáž, díky níž sehnal časopis pro dětské domovy místo 30 tisíc, které mu kvůli kritickému článku odmítl poslat Nadační fond manželů Klausových, téměř 200 tisíc korun od jiných dárců.

Osobností roku veřejnost zvolila Česlava Santariuse za to, že před dvaceti lety založil humanitární organizaci Slezská diakonie. Ta letos poskytovala 95 sociálních služeb pro více než šest tisíc uživatelů a stala se vzorem pro podobné organizace v Česku i zahraničí.

Nadace OKD funguje necelé čtyři roky. Za tu dobu organizace, kterou zřídila těžební skupina OKD, věnovala na více než tisícovku různých projektů přes 175 milionů korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy