Účtenková loterie začne už v říjnu. Každý měsíc slibuje milion, auto a dalších 21 tisíc výher

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 18. 7. 2017 15:02
První slosování o ceny se uskuteční 15. listopadu. Ministerstvo si od účtenkové loterie slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek, a tím zvýšení efektivity EET. Měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 000 výher.
Tak zatím končí většina účtenek.
Tak zatím končí většina účtenek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Účtenkovou loterii k elektronické evidenci tržeb (EET) spustí ministerstvo financí 1. října. Na dotaz ČTK to sdělilo dnes ministerstvo financí. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) přitom ještě letos v květnu počítal s tím, že loterie s názvem Účtenkovka začne až od 1. listopadu.

Začátek se tedy stihne ještě do podzimních voleb, nicméně za startem EET bude mít téměř roční zpoždění. První slosování o ceny se uskuteční až po volbách - 15. listopadu, a to z účtenek vystavených během října.

Každý měsíc se bude hrát o hlavní cenu ve výši jeden milion korun. Druhý vylosovaný vyhraje auto v hodnotě zhruba 400 tisíc korun, třetí si připíše 300 tisíc korun, čtvrtý 200 tisíc a pátý výherce 100 tisíc.

Ministr Pilný si od loterie slibuje hlavně úspory na straně kontrol. Úspěch projektu bude podle něj záviset hlavně na tom, zda se podaří záměr vysvětlit občanům. Přínosy loterie, které ministr vidí na straně úspor státu v kontrolách, by podle Pilného mohly převýšit náklady na provoz. Na vyhodnocení projektu si Pilný chce nechat zhruba rok.

Ministerstvo ještě pod vedením Andreje Babiše (ANO), který projekt EET prosadil, nepočítalo se spuštěním loterie současně se startem evidence tržeb. Ta sama začala až od prosince 2016 - se zpožděním oproti původním plánům a s nejasnostmi do poslední chvíle. Většina restaurací či obchodníků musela řešit, co s vydanými účtenkami, o které lidé neměli zájem.

Loterie pak měla podle původních plánů odstartovat zhruba v polovině letošního roku, příprava se ale protáhla.

Na výhry je určeno 65 milionů korun ročně. Každý měsíc se bude hrát celkem o 21 025 výher. Kromě již jmenovaných pěti hlavních výher půjde ještě o 20 výher po 20 tisících korunách, 1000 výher po 1000 korunách a 20 000 výher po 100 korunách.

Lidé mají přihlašovat účtenky pomocí mobilní aplikace nebo webových stránek, za účast v soutěži nebudou platit vedle samotného nákupu žádný další poplatek. Firma Wincor Nixdorf, která vyhrála soutěž na zajištění loterie, obdrží od ministerstva financí za provoz zhruba 12,5 milionu korun ročně.

Ministerstvo reaguje i na varování některých kritiků. Pravidla soutěže tak umožní přihlásit jednomu soutěžícímu vždy jen jednu účtenku od daného obchodníka za den. Cílem je znemožnit umělé rozdělování nákupu se snahou zvýšit šance na výhru - tedy aby zákazník nechtěl více samostatných účtenek, například za každou položku.

"Atraktivně nastavená účtenková loterie zvýší zájem zákazníků o účtenky a přispěje ke stavu, kdy se jejich vydávání stane běžnou součástí našeho nákupu, a nikoliv tématem pro absurdní politické diskuse," zdůvodňoval v březnu tehdejší ministr financí Andrej Babiš, proč chce loterii zavést. Podle něj přinese EET - po náběhu všech čtyř fází - 18 miliard korun ročně.

Podle zástupců Hospodářské komory ČR by však bylo vhodnější, kdyby v účtenkové loterii vyhrávali firmy a podnikatelé, kteří účtenku vystavili. Výhrou by mohla být sleva na dani, což by podnikatele mohlo motivovat k plnění daňových povinností. "Tuto slevu by si podnikatel mohl uplatnit při jakékoliv budoucí úhradě daně," řekl Ladislav Minčič, ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR.

Účtenkovou loterii zavedly dříve například Chorvatsko, Slovensko a Slovinsko. Cílem je motivovat zákazníky, aby si brali od podnikatelů pokladní doklad. Hlavní odměnou v těchto zemích byla většinou peněžitá výhra.

 

Právě se děje

Další zprávy