Minimální mzda na Slovensku dál poroste, má být opět vyšší než v Česku

ČTK ČTK
15. 2. 2018 12:15
Minimální mzda by podle premiéra Fica mohla v příštím roce stoupnout na 520 eur (13 180 korun) z nynějších 480 eur (12 170 korun).
Nejhůře placení Slováci si polepší.
Nejhůře placení Slováci si polepší. | Foto: iStock

Bratislava - Slovenská vláda plánuje pokračovat ve zvyšování minimální mzdy, aby podpořila růst platů v zemi. Zároveň s ohledem na nedostatek pracovníků v některých profesích zvažuje posílení kompetencí státu na úkor samosprávných krajů v oblasti středního odborného školství. Slovenský premiér Robert Fico to dnes řekl na konferenci o vývoji trhu práce.

Mzdy na Slovensku zaostávají za platy ve vyspělých zemích západní Evropy a jsou také nižší než v ČR. V loňském třetím čtvrtletí průměrná mzda v zemi pod Tatrami dosáhla 935 eur (23 700 korun), v České republice stoupla na 29 050 korun.

"Musíme se rychleji přibližovat k průměrné úrovni v Evropské unii. Pokud chce někdo postavit ekonomický úspěch země na nízkých mzdách, tak vytváří prostor pro chudobu. Musíme tlačit na mzdy," uvedl Fico.

Minimální mzda by podle Fica mohla v příštím roce stoupnout až na 520 eur (13 180 korun) z nynějších 480 eur (12 170 korun). Minimální mzdu sice pobírá jen zlomek zaměstnanců, její zvyšování má obecně přispět k růstu platů na Slovensku.

Předseda slovenské vlády oprášil myšlenku centralizace řízení středního odborného školství, které v současnosti mají na starosti samosprávné kraje, ve kterých Ficova strana Směr-sociální demokracie přišla po loňských krajských volbách o většinu hejtmanů.

Podle Fica na trh práce ročně přichází kolem 30 000 absolventů středních škol, z nichž až 63 procent se nezaměstná v oboru, ve kterém studovali. U absolventů vysokých škol tento podíl dosahuje 57 procent.

"Ročně stát vynakládá na 250 milionů eur na neuplatnitelné studium mladých lidí," řekl Fico.

Firmy na Slovensku si dlouhodobě stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly, volné jsou zejména různé dělnické pozice ve strojírenském a také automobilovém průmyslu, který je hlavním tahounem ekonomiky země. Ročně bude podle odhadů na pětimilionovém Slovensku chybět až 3500 pracovníků na pozice mechaniků, nástrojářů a na podobné profese.

Slovenská sněmovna po poklesu nezaměstnanosti na historická minima pod hranici šest procent schválila minulý týden návrh na zjednodušení zaměstnávaní cizinců v nedostatkových profesích v regionech s nízkou nezaměstnaností. Zároveň stanovila limit na podíl pracovníků ze zahraničí mimo EU ve slovenských firmách.

 

Právě se děje

Další zprávy