Lidl zvýšil mzdy o čtvrtinu, McDonald´s nabízí ubytování zdarma. Nejsou lidi, píše Bloomberg

Alice Stejskalová Alice Stejskalová, Roman Šitner
11. 9. 2016 17:35
Firmy čím dál více bojují s nedostatkem zaměstnanců. Vedle zvyšování mezd proto vymýšlejí i další benefity, píše zpravodajská agentura Bloomberg v textu o pracovním trhu ve střední a východní Evropě. Řada zemí regionu se potýká s tím, že se miliony jejich občanů přesunuly za lépe placenou prací do starých zemí Evropské unie.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha / New York – Zoufalí zaměstnavatelé marně hledají nové pracovníky. Investoři, kteří do střední a východní Evropy často přicházeli za levnou pracovní silou, se bojí, že zakázky nebude mít kdo vyrábět. Tak popisuje aktuální situaci v Maďarsku nebo Česku zpravodajská agentura Bloomberg.

"Jednou z prvních otázek, kterou si v dnešní době investoři pokládají, je, zda budou mít dost schopných pracovníků pro uskutečnění svých plánů,“ říká Robert Benzce, šéf lidských zdrojů poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers v Budapešti. "Nedostatek pracovníků je to, kvůli čemu šéfové napříč východní Evropou nemohou spát," dodává.

Firmy se snaží nalákat lidi hlavně zvýšením mezd. Ty meziročně nejvíce vzrostly v Rumunsku (o 14 procent), Litvě a Bulharsku, píše Bloomberg. V Česku stouply mzdy meziročně zhruba o čtyři procenta a skončilo tak třetí od konce, když jej předehnalo i sousední Polsko. Nižší růst mezd než Česko zaznamenalo jen Německo a Lotyšsko. Například obchodní řetězec Lidl zvýšil mzdy pokladních v Česku dokonce o čtvrtinu, v Maďarsku o pětinu.

Jenže ani to nestačí a zaměstnavatelé tak musí hledat i jiné cesty. Nezvyklý benefit letos nabídl fastfoodový řetězec McDonald´s. V Maďarsku poskytuje pracovníkům ubytování zdarma, hlavně u provozoven mimo centra. Zaměstnanci hradí jen související poplatky, typicky za energie. Rumunské softwarové firmy pak lákají třeba na vstupy do posiloven či vouchery.

Největším nedostatkem pracovníků trpí podle agentury Bloomberg Litva, kde se počet neobsazených míst meziročně dokonce ztrojnásobil. V Česku stoupl počet volných míst za dva roky o 166 procent na zhruba dnešních 110 000 míst (srpnová čísla hovoří už o 140 000 místech – pozn. red.).

Řada zemí regionu se potýká s tím, že se miliony jejich občanů přesunuly za lépe placenou prací do starých zemí Evropské unie, a chybí tak na domácím trhu. Dalšími důvody problémů na pracovním trhu jsou stárnoucí populace nebo averze k masové imigraci, uvádí Bloomberg.

Problém pociťují i automobilky, které jsou hlavně v zemích střední Evropy základem průmyslu. U výrobních linek je proto stále více cizinců. Zatímco dosud firmy trápil hlavně nedostatek odborníků, nyní marně hledají i nekvalifikované dělníky.

 

Právě se děje

Další zprávy