Lidé méně utrácejí, tržby v maloobchodě klesly pátý měsíc v řadě

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 11. 2022 9:25
Lidé méně utrácejí, tržby v maloobchodě klesly pátý měsíc v řadě

Tržby v maloobchodě v Česku v září meziročně klesly o 5,6 procenta po revidovaném srpnovém poklesu o 8,1 procenta. Snížily se pátý měsíc po sobě, v předchozích měsících se ale pokles prohluboval. Méně v září proti loňsku utržily všechny sortimentní typy prodejen s výjimkou farmaceutických a zdravotnických obchodů. Proti srpnu se zářijové tržby zvýšily o 0,8 procenta. Informace zveřejnil v úterý na svém webu Český statistický úřad.

"Oproti předchozímu měsíci pokles zmírnil u prodeje potravin, nepotravinářského zboží i pohonných hmot," uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb Českého statistického úřadu Jana Gotvaldová.

Tržby za potraviny se v září meziročně snížily o 5,3 procenta, za nepotravinářské zboží o 5,8 procenta a za pohonné hmoty o 6,1 procenta.

Tržby v prodejnách s výrobky pro domácnost meziročně klesly o 9,9 procenta, s počítačovým a komunikačním zařízením o 7,8 procenta a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 4,6 procenta. U obchodů s oděvy a obuví se tržby snížily o 4,2 procenta a s kosmetickými a toaletními výrobky o 2,2 procenta. Prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím naproti tomu utržily meziročně o šest procent víc. Podle Gotvaldové jim tržby nepřetržitě rostou již 18 měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy