Liberty Ostrava uzavřela s odboráři novou smlouvu, o mzdách se bude teprve jednat

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 12. 2023 18:11
Liberty Ostrava uzavřela s odboráři novou smlouvu, o mzdách se bude teprve jednat

Odboráři hutní společnosti Liberty Ostrava se dohodli s vedením firmy na nové kolektivní smlouvě. Podepíšou ji tento týden. Zaměstnancům zůstanou zachované veškeré benefity, o nárůstu mezd se vzhledem k současné situaci firmy ale bude jednat teprve během následujícího půlroku, řekl předseda základní odborové organizace OS KOVO Petr Slanina. Dohodu o uzavření kolektivní smlouvy potvrdila i mluvčí firmy Kateřina Zajíčková. Společnost i s dceřinými firmami zaměstnává šest tisíc lidí, od minulého pátku zůstávají kvůli zastavení provozu doma.

"Protahujeme stávající mzdy, tam jsme s tím na půl roku nic nedělali. Během toho půlroku uvidíme, jak se bude situace vyvíjet, a podle toho budeme vyjednávat," řekl Slanina.

Zaměstnancům zůstane zachováno odstupné až do výše 13 platů. "V kolektivní smlouvě máme dohodu, že kdyby v prvním kvartále museli zaměstnanci ještě zůstat znovu doma z důvodu překážek na straně zaměstnavatele, tak budou doma za 100 procent platu jako teď. Zaměstnavatel se také zavázal, že v prvním kvartále určitě nebude dělat žádné hromadné propouštění, pokud by to nebylo nutné kvůli restrukturalizačnímu programu," řekl Slanina. Dodal, že všechny benefity jinak zaměstnancům zůstávají, tak jak měly.

"Mohu potvrdit, že se Liberty Ostrava a její odborové organizace dohodly na uzavření kolektivní smlouvy na období od 1. ledna 2024 do 31. prosince 2026. Vyjednávání probíhalo efektivně a transparentně. Společnost Liberty Ostrava tak bude moci pokračovat v obchodní strategii a připravovat se na oživení trhu," uvedla Zajíčková.

 

Právě se děje

Další zprávy