Letošní rozpočet by mohl skončit se schodkem 300 miliard, odhaduje Jurečka

ČTK ČTK
8. 5. 2022 14:11
Letošní rozpočet by mohl skončit se schodkem 300 miliard, odhaduje Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) předběžně odhaduje, že hospodaření státu letos skončí se schodkem kolem 300 miliard korun. Jasněji by mělo podle něj mělo být zhruba za dva měsíce. Jurečka to uvedl v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize. Schválený deficit státního rozpočtu činí 280 miliard korun.

"Já si myslím, že to bude někde kolem hranice 300 miliard. Nerad střílím ta čísla, když jednání ještě probíhají," uvedl Jurečka. Velkou neznámou je nyní podle něj částka, kterou Česko dostane od Evropské unie na řešení uprchlické vlny z Ukrajiny po ruské invazi. Neví se ani to, kolik běženců vstoupí na český pracovní trh. Jurečka také zmiňoval náklady na pomoc k zmírnění dopadu inflace. Výdaje jsou a současný deficit neustojíme, podotkl.

Schválený rozpočet počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy. Jde o první rozpočet koaliční vlády Petra Fialy (ODS), prezident Miloš Zeman jej podepsal v půlce března. Do té doby Česko hospodařilo v provizoriu. Návrh rozpočtu bývalého kabinetu Andreje Babiše (ANO) na letošní rok předpokládal schodek o 97 miliard korun vyšší. Fiala už při schvalování rozpočtu ohlásil, že jej bude potřeba novelizovat, ale až budou jasné konkrétní potřeby úprav v návaznosti na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny i českým občanům a firmám kvůli rostoucím cenám tehdy zejména energií.

 

Právě se děje

Další zprávy