Křetínského EPH kupuje dvě elektrárny v Británii s výkonem větším než Temelín

Petr Lukáč Petr Lukáč
Aktualizováno 21. 6. 2017 9:40
Skupina koupila dvě plynové elektrárny v Anglii, celkem mají výkon 2300 megawattů. Zaplatila za ně zhruba 9,5 miliardy korun.
Daniel Křetínský.
Daniel Křetínský. | Foto: Milan Kammermayer

Praha - Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského koupil dvě anglické plynové elektrárny Langage a South Humber Bank. Za oba zdroje o výkonu 2300 megawattů zaplatil britské společnosti Centrica 318 milionů liber, tedy zhruba 9,5 miliardy korun. Pro srovnání: výkon jaderné elektrárny Temelín je zhruba 2000 MW.

Elektrárny koupila společnost EP Power Europe - dceřiná firma EPH, která se v posledních letech specializuje na nákup levných zdrojů v klasické energetice. Ta prochází v celé Evropě dlouhodobou krizí a některé společnosti se tak v rámci snižování zadlužení zbavují svých aktiv velmi levně.

Energetický a průmyslový holding

Skupina EPH zahrnuje zhruba pět desítek firem po celé Evropě působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny či dodávek tepla. V Česku kontroluje například Elektrárny Opatovice, Plzeňskou energetiku, United Energy, Pražskou teplárenskou či provozovatele zásobníku plynu SPP Storage.

Většinovým vlastníkem EPH se letos stal Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií holdingu. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T. Podíl 31 procent v EPIF, klíčové dceřiné firmě holdingu, získal letos fond australské banky Macquarie. (čtk)

Cena 9,5 miliardy za 2,3 GW také není příliš vysoká. Například ČEZ za výstavbu plynové elektrárny Počerady o výkonu 840 megawatt zaplatil před pár lety zhruba 16 miliard korun.

EPH vlastní ve Velké Británii dvě další elektrárny Eggborough a Lynemouth, které nyní spalují uhlí. V první zmiňované připravuje výstavbu nového plynového zdroje o výkonu 2500 MW, druhou přestavuje na spalování biomasy.

Kromě Velké Británie koupil EPH elektrárny i v dalších zemích. V Itálii například vlastní šest plynových a jednu uhelnou elektrárnu, v Německu pak ke svým zdrojům a těžební společnosti Mibrag přidal loni i elektrárny a doly švédské společnost Vattenfall.

 

Právě se děje

Další zprávy