Konec podvodů ve směnárnách? Mají přísnější pravidla

Ekonomika Ekonomika
1. 11. 2013 16:37
Novela zakazuje prodávat měny za nižší cenu, než jaká je na kurzovním lístku.
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Od 1. listopadu platí nová pravidla pro směnárny. Ta nově například zakazují prodávat měny za nižší cenu, než jaká je uvedena na kurzovním lístku. Novelizovaný zákon o směnárenské činnosti má lépe chránit klienty směnáren a turisty před nekalými praktikami směnárníků.

Zákon mimo jiné upravuje, kdo může provozovat směnárenskou činnost, jaké povinnosti musí splnit, aby získal povolení, ale i požadavky na kurzovní lístek a povinnost dát klientovi doklad o směně peněz.

Bývalá koaliční vláda Petra Nečase předložila poslancům tento návrh zákona právě v reakci na praxi některých méně poctivých směnáren. Zákon na konci srpna podepsal prezident Miloš Zeman, a nyní tedy nabyl účinnosti.

Zákon například nařizuje, že údaje na kurzovním lístku se musí uvádět v přiměřené velikosti určitým a srozumitelným způsobem. Směnárna nově nesmí směňovat peníze za méně výhodných podmínek pro klienta, než je uvedeno v informaci o kurzech a poplatcích na kurzovním lístku.

"Na kurzovním lístku je uveden jeden směnný kurz pro každou dvojici měn, mezi nimiž osoba provozující směnárenskou činnost směnu nabízí. Jedná se o nejméně příznivý kurz, který osoba provozující směnárenskou činnost pro danou dvojici měn nabízí," specifikuje novinku důvodová zpráva k novele.

Česká národní banka má nově právo zkontrolovat toho, kdo je podezřelý, že neoprávněně provozuje směnárenskou činnost. Další novinkou je registr směnárníků, který spravuje a provozuje právě Česká národní banka. K provozování směnárenské činnosti bude v případě nebankovních poskytovatelů nutná registrace ke směnárenské činnosti u centrální banky. Přestupkem podle zákona je nově i neoprávněná směna peněz, za kterou hrozí až pětimilionová pokuta.

Od 1. listopadu může také spory se směnárnami řešit finanční arbitr. Jeho posláním je rychlejší a bezplatné vyřizování sporů klientů s finančními institucemi.

Vláda při předkládání návrhu zákona do Sněmovny uvedla, že jen za první pololetí roku 2011 zjistila Česká národní banka při 86 kontrolách 117 porušení devizového zákona. Téměř polovina z nich se týkala informování o kurzech a poplatcích.

 

Právě se děje

Další zprávy