Konec e-shopu LevneElektro.cz: Zbavte nás mlčenlivosti, volá finanční správa

Jan Úšela Ekonomika Jan Úšela, Ekonomika
28. 6. 2016 13:11
Jeden z největších tuzemských e-shopů před týdnem náhle přerušil činnost. Finanční správa mu totiž obstavila účty. Šéf obchodu Petr Václav mluví o karuselovém podvodu jednoho z dodavatelů, finanční správa ale odmítá, že by ze strany státu šlo o přehnanou reakci. Podrobnosti ale úředníci sdělit nemohou kvůli zákonem dané mlčenlivosti.
Foto: Jan Langer

Praha – Minulé úterý ještě e-shop LevneElektro.cz, jeden z největších v tuzemsku, normálně prodával zboží. Večer ale jeho majitelé zjistili, že jim finanční správa zablokovala účty, a provoz obchodu s miliardovým obratem okamžitě zastavili.

„Všem zákazníkům, kteří uhradili zboží formou online platby, zálohové faktury, popř. při prodeji formou splátkového prodeje, bude toto zboží dodáno. V okamžiku jeho skladové nedostupnosti se pokusíme po předchozím schválení státními orgány zajistit pro zákazníky co nejvýhodnější řešení. K dnešnímu dni zbývá k odeslání méně než 150 zásilek. Děkujeme za vaši trpělivost,“ uvádí nyní LevneElektro.cz na svém webu.

„Objednávky, které nebyly zákazníky předem hrazeny a již vyexpedovány, nejsme již bohužel schopni vykrýt a dodat,“ dodávají provozovatelé. Problém může být i s novými reklamacemi. „Veškeré reklamace budou vyřízeny co nejrychleji, přičemž nové reklamace budou muset být průběžně řešeny s příslušnými státními orgány. V současné době není možné přijímat další reklamace, a to do rozhodnutí o dalším postupu,“ stojí v oznámení na úvodní stránce e-shopu.

Nechte nás promluvit

Podle majitele firmy Petra Václava stál za blokací karuselový podvod někoho z 250 dodavatelů jeho společnosti. "Důvodem je účast společnosti v obchodním řetězci firem, kterými byla podvedena a za jejichž protiprávní jednání při (ne)odvodu DPH nese díky přenesené daňové povinnosti odpovědnost," uvedl Václav na webu.

"Oni vás v podstatě popraví a pak vám řeknou, že se můžete bránit," řekl Václav na adresu finanční správy v rozhovoru pro MF Dnes.

Finanční správa v pondělí znovu vyzvala českobudějovickou firmu Elektra PV, která LevneElektro.cz provozovala, aby ji zprostila mlčenlivosti, kterou je ze zákona vázána. „Bez toho se nemůžeme podrobně a kvalifikovaně vyjádřit ke konkrétnímu naznačovanému případu, tedy závažnému obvinění, které má za cíl zdiskreditovat a zpochybnit činnost správce daně,“ říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

„Zatímco finanční správa musí s ohledem na mlčenlivost snášet hrubá obvinění, druhá strana může doslova chrlit jedno obvinění za druhým, aniž by bylo možné tento monolog proměnit v dialog a umožnit veřejnosti udělat si objektivní obrázek o skutečné situaci,“ zdůrazňuje Petlachová.

Petr Václav víc k případu neřekl. Nevysvětlil ani, proč zatím daňové úředníky nechce zbavit mlčenlivosti. "Bude to právní boj a já bych nerad naši firmu nějak poškodil," řekl pouze.

"Je naprosto nemožné, aby se jakýkoli plátce dostal do tak vážných problémů, jak společnost naznačuje. Máme nasazený náhubek, zatímco firma z nás dělá hlupáky," reaguje šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. “Problémy firmy byly závažnější. Jsme ale vázáni mlčenlivostí, takže věc nemůžeme komentovat,” dodává.

Často přehnané zásahy

Ať už stálo za blokací účtů cokoli, případ poukázal na přístup finanční správy, který mnozí daňoví poradci kritizují. "Karusely stát stojí spoustu peněz na ušlých daních, takže je určitá míra tvrdosti namístě," říká prezidentka Komory daňových poradců Petra Pospíšilová. Podle ní ale stát své zásahy často přehání.

"Je otázkou, zda státnímu rozpočtu pomůže, když poplatník, který je na trhu dvacet nebo více let, se zajištěním daně (zablokováním účtů – pozn. red.) ukončí svou činnost," ptá se další poradce Jan Kotala z poradenské firmy EKP.

Podle zákona o DPH prodejci "mohou a mají vědět", zda někdo v řetězci jejich dodavatelů náhodou daň nekrátí. "Řada z nich ovšem ani neví, že své zboží de facto získávají podvodem," míní šéf Unie daňových poplatníků Ondřej Lichnovský, podle něhož stát své kontrolní povinnosti přenáší na podnikatele, které udržuje v neznalosti, aby vybral víc na daních. "Finanční správa by je přitom mohla oslovit informační kampaní, třeba formou datových schránek, aby je před riziky varovala," navrhuje Lichnovský.

Šéf finanční správy Janeček jeho slova ale odmítá. "Jestliže firmy umějí pracovat s platebními riziky, proč ne s těmi daňovými? Jestliže jste se ale nikdy nesetkali se svým dodavatelem, který sídlí třeba na virtuální adrese, pak byste se měli ptát sami sebe, zda takového partnera považujete za důvěryhodného,“ říká na adresu firem.

Připomíná také seznam nespolehlivých plátců DPH, jímž by se měly firmy při uzavírání obchodů řídit. "Pro tyto účely ovšem institut nespolehlivého plátce nefunguje. K zařazení rizikových firem na seznam dochází často se značným zpožděním," uvádí Pospíšilová, která se rovněž přimlouvá za větší osvětu ze strany státu.

"O kampani uvažujeme. Nelze ovšem nabídnout jednu ucelenou radu. Když vám někdo ukradne okap, obrysy krádeže také vždy vypadají jinak," dodává Janeček.

Heureka ovlivňuje až třetinu nákupů na internetu, kdyby ztratila důvěru e-shopů, tak to pro ni ale bude problém, říká expert na e-commerce Jan Penkala | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy