Končí nejrychlejší žně za deset let. Výnos je nadprůměrný

ČTK ČTK
18. 8. 2015 11:17
Regionální rozdíly nejsou tak výrazné jako v předchozích týdnech, zaostávající kraje mají před sebou ještě jeden týden žní.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Letošní žně jsou u konce, obiloviny jsou prakticky sklizeny s výnosem 6,11 tuny z hektaru. Je to sice méně než v loňském rekordním roce, přesto je výnos vysoký. Sklizňové práce jsou ukončené i u řepky ozimé, ke včerejšku bylo sklizeno 99,1 procent ploch s průměrným hektarovým výnosem 3,51 tuny.

O postupu prací dnes informovalo ministerstvo zemědělství, podle kterého jde o nejrychlejší postup žní v posledních deseti letech. Sklizni v minulém týdnu pomohlo tropické počasí.

Regionální rozdíly sklizně již nejsou tak výrazné jako v předchozích týdnech, zaostávající kraje mají před sebou ještě jeden týden žní. Prakticky je sklizená celá Morava - ve Zlínském kraji je pod střechou obilí z 99,9 ploch, v Jihomoravském z 99,8 procent. Největší zpoždění je patrné v Karlovarském kraji, kde je na poli ještě skoro čtvrtina úrody, dále pak v Královéhradeckém a v Plzeňském kraji. V ostatních regionech Čech je sklizeno od 93,6 procent do 99,9 procent sklizňových ploch a žně jsou v závěru, uvedlo ministerstvo.

Sklizeň ozimého ječmene skončila již v minulém týdnu s průměrným výnosem 5,52 t/ha, což je meziročně více o 0,02 t/ha. U nejvýznamnější obiloviny pšenice ozimé činí průměrný výnos 6,59 t/ha, což také znamená oproti loňsku nárůst. Ke konci se blíží i sklizeň jarního ječmene a jarní pšenice, kde zbývá ke sklizení přibližně desetina ploch.

Sklizeň je tak vyšší i než odhadoval podle červencových dat Český statistický úřad. Podle něj měli sedláci sklidit 7,592 milionu tun základního obilí a 1,208 milionu tun řepky. Celková produkce nyní činí podle ministerstva zemědělství 7,708 milionu tun obilí a 1,272 milionu tun řepky.

 

Právě se děje

Další zprávy