Koalice vedená Rijádem provedla nálety v jemenské metropoli

ČTK ČTK
27. 11. 2021 9:00
Koalice vedená Rijádem provedla nálety v jemenské metropoli

Koalice vedená Saúdskou Arábií, která bojuje v Jemenu s tamními povstalci, v sobotu brzy ráno oznámila, že provedla nálety na vojenské cíle v hlavním jemenském městě Saná. Zároveň vyzvala civilisty, aby se k těmto cílům nepřibližovali. Zda údery způsobily oběti na životech, zranění nebo škody, není zatím jasné. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na saúdskou státní televizi.

Hlavní jemenské město je od září 2014 pod kontrolou šíitských povstalců, kteří jsou známí jako Húsíové a mají podporu Íránu. Přestože zásah koalice se Saúdskou Arábií v čele zastavil v roce 2015 postup rebelů k jihu, válka v Jemenu se táhne již několik let. OSN situaci v zemi označuje za nejhorší humanitární krizi na světě.

Zpráva o náletech přichází v době, kdy Húsíové pokračují v pozemní ofenzivě v provincii Maríb, která je poslední baštou vládních sil v severním Jemenu. Tento měsíc získali povstalci kontrolu nad dalšími oblastmi v okolí klíčového přístavního města Hudajdá na západním pobřeží Rudého moře. Přes přístav proudí do Jemenu humanitární pomoc, na které závisí většina obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy