Někteří klenotníci v Karlových Varech prodávají levné napodobeniny drahokamů

ČTK ČTK
13. 6. 2016 14:30
Levné napodobeniny drahých kamenů našla Česká obchodní inspekce. S prodejci nyní vede správní řízení a čeká je zřejmě vysoká pokuta. Část z kontrolovaných provozoven v minulosti za podobné jednání pokuty již obdržela.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Vojtěch Marek

Karlovy Vary - Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrolách prodejen klenotů v Karlových Varech zjistila, že někteří klenotníci nahrazují drahokamy levnějšími napodobeninami. V některých případech vzácné kameny nahradili i obyčejným sklem. Pochybení ČOI zjistila také v provozovnách, které v minulosti dostaly za klamání spotřebitele pokuty, sdělil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

"Odborným posouzením pravosti sedmi šperků zakoupených v pěti provozovnách v laboratoři generálního ředitelství cel bylo zjištěno, že pět ze sedmi odebraných vzorků nemělo deklarované vlastnosti. Ve zbylých dvou probíhá doplňkové zkoumání, které s největší pravděpodobností potvrdí rovněž nepravdivé údaje v deklarovaných vlastnostech. Ve dvou případech bylo dokonce zjištěno místo deklarovaných drahokamů či syntetických kamenů užití pouhého skla," uvedl ředitel plzeňského inspektorátu ČOI Jan Řezáč. S provozovateli zmíněných prodejen je podle něj nyní vedeno správní řízení a čeká je zřejmě vysoká pokuta.

Kontroly provedli inspektoři karlovarského a plzeňského inspektorátu ČOI na začátku dubna a nekalé praktiky zjistili u všech pěti kontrolovaných provozovatelů. Olovnaté sklo podle inspektorů vydávali prodejci za ametyst či chalcedon, další vzácné kameny nahradili levnější kubickou zirkonií. Pravé nebyly ani deklarované české granáty. "Alarmující zjištění je, že v několika případech se opakovaně jednalo o stejné podnikatelské subjekty, které byly za tyto delikty v minulosti pokutovány," doplnil Fröhlich.

Akce navázala na obdobné kontroly z uplynulých let, při nichž bylo prokázáno, že řada prodejců šperků v karlovarské lázeňské zóně nabízí jako drahé kameny jen jejich syntetické náhražky nebo skleněné imitace drahých kamenů zcela zanedbatelné hodnoty, ovšem za prodejní cenu pravých drahokamů.

 

Právě se děje

Další zprávy