Japonská centrální banka šokovala trhy, oslabila svou měnu

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 10. 2014 12:06
Japonské akcie stouply nejvýše za sedm let, kurz japonského jenu k dolaru se propadl nejníže od roku 2008.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Tokio - Japonská centrální banka (BOJ) se rozhodla rozšířit svůj rozsáhlý program nákupu dluhopisů a dalších aktiv o další desítky miliard jenů ročně. Chce tak podpořit domácí ekonomiku, která se po letošním zvýšení prodejní daně nezvedá tak rychle, jak se očekávalo.

Nečekané rozhodnutí BOJ šokovalo trhy. Japonské akcie po oznámení stouply nejvýše za sedm let. Japonský jen se propadl na sedmileté minimum. Krok podpořil i akciové trhy v Evropě.

Banka dnes oznámila, že rozšíří program nákupů japonských vládních dluhopisů a dalších aktiv na 80 bilionů jenů (15,9 bilionu Kč) ročně. Původním cílem bylo rozpětí zhruba 60 až 70 bilionů JPY ročně.

Cíl: Dvouprocentní inflace

Banka se k dalšímu uvolnění měnové politiky odhodlala poprvé po roce a půl a několik měsíců poté, co dubnové zvýšení prodejní daně dolehlo na výdaje spotřebitelů. Podle komentátorů aktuální krok BOJ poukazuje na to, jak se plán premiéra Šinzóa Abého na oživení třetí největší světové ekonomiky odchýlil od původního směru. Guvernér banky Haruhiko Kuroda dnešní rozhodnutí vylíčil jako preventivní krok, který má udržet její měnovou politiku na správné cestě.

"Rozhodli jsme se rozšířit kvantitativní a kvalitativní uvolňování, abychom zajistili včasné dosažení našeho cenového cíle," sdělil Kuroda s odkazem na cíl BOJ, kterým je dotlačit příští rok míru inflace na dvě procenta. Inflace přitom v září zpomalila druhý měsíc v řadě a spotřebitelské ceny rostly polovičním tempem, než by chtěla mít BOJ. Výdaje domácností v září proti loňsku klesaly šestým měsícem v řadě. Míra nezaměstnanosti stoupla a poprvé za více než tři roky se snížila dostupnost pracovních míst. Ta však v srpnu stoupla nejvýše od roku 1992.

Rozhodnutí měnového výboru bylo mimořádně těsné: ruku pro něj zvedlo pět z jeho devíti členů, včetně Kurody, který v posledních týdnech zachovával mlčení a své záměry nenaznačoval. BOJ tak jedná v protikladu s americkou centrální bankou (Fed), která podpůrné nákupy dluhopisů tento měsíc ukončila. Trhy takové rozhodnutí od BOJ nečekaly. V průzkumu agentury Bloomberg jej předvídali jen tři z 32 oslovených analytiků.

Japonské trhy na oznámení reagovaly prudkým růstem. Hlavní index Nikkei 225 během dne přidával zhruba pět procent a obchodování uzavřel na nejvyšší úrovni od listopadu 2007. Americký dolar k japonskému jenu stoupl o procento a dostal se nejvýše od ledna 2008. Japonské kroky zvýšily také zájem investorů o rizikovější aktiva v Evropě. Index západoevropských akcií FTSEurofirst 300 před polednem přidával 1,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy