Supermarkety plné kečupu. Venezuelský režim se snaží maskovat potravinovou krizi

on on
15. 3. 2019 15:49
Režim venezuelského prezidenta Nicoláse Madura se snaží maskovat problémy se zásobováním základními potravinami. Regály státního obchodního řetězce v Caracasu tak nechal naplnit kečupem a jinými nepočetnými pochutinami, kterých je na trhu dostatek. Obchod tak na první pohled působí "normálním" dojmem, přestože nakupujícího výběr rozhodně nepotěší.
Potravinovou kritzi v v Caracasu maskují kečupem. Je všude | Video: Reuters

Socialistický režim ve Venezuele už delší dobu balancuje na hranici naprostého ekonomického kolapsu. Obyvatelé se potýkají s výpadky elektřiny, které trvají i několik dní. Některé oblasti už nemají ani dodávky vody. Zahraniční média informují o potravinové krizi a ukazují prázdné regály tamních obchodů.

Argentinský novinář Joaquin Sanchez nyní natočil, jak vypadá nabídka v jednom ze státem vlastněných supermarketů v hlavním městě. V policích jsou vyrovnané lahve s kečupem, které jsou navíc rozestavěny tak, aby obchod působil jako plný zboží. Další potěmkinovskou stafáž pak hrají jiné trvanlivé potraviny, například kuchyňská sůl.

"Snaží se naplnit prázdné regály tak, aby to nevypadalo, že je zde nedostatek jídla," píše Sanches. Dodává, že v nabídce obchodů je jen několik výrobků a ceny jsou vysoké. Klip natočil novinář před měsícem.

Venezuela se už několik let potýká s hospodářskou krizí, za niž podle části analytiků do značné míry může řízená hospodářská politika Madurovy socialistické vlády.

Maduro odmítá zahraniční pomoc a z výpadků elektřiny dlouhodobě obviňuje Spojené státy. Vojáci věrní prezidentovi v únoru nevpustili do země nákladní vozy naložené americkými potravinami a léky. Do Venezuely mířila také loď s humanitární pomocí z Portorika. Portorický guvernér Ricardo Rossello však nařídil lodi se vrátit poté, co venezuelská válečná loď hrozila, že zahájí na plavidlo palbu.

Podle prezidenta země zahraniční pomoc nepotřebuje. Opakovaně tvrdí, že jde o intervenci Spojených států a Kolumbie se snahou svrhnout jeho režim.

 

Právě se děje

Další zprávy