Írán obnoví rozhovory s USA o návratu k jaderné dohodě

ČTK ČTK
25. 6. 2022 14:54
Írán obnoví rozhovory s USA o návratu k jaderné dohodě

Írán brzy obnoví nepřímé rozhovory se Spojenými státy o návratu k mezinárodní dohodě o svém jaderném programu, které jsou pozastavené od letošního března. Po schůzce se šéfem diplomacie EU Josepem Borrellem v Teheránu to dnes řekl íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján.

"Jsme připraveni obnovit rozhovory v příštích dnech. Pro Írán je důležité, aby byly plně obnoveny jeho ekonomické výhody z této dohody z roku 2015," řekl íránský ministr. Dodal, že měl s Borrellem "dlouhé, ale pozitivní jednání".

Záměr obnovit rozhovory v příštích dnech potvrdil dnes i šéf unijní diplomacie. "Už jsou to tři měsíce, musíme práci urychlit. Jsem velmi šťastný z rozhodnutí, které učinili v Teheránu a ve Washingtonu," dodal Borrell, který jednání o udržení jaderné dohody koordinuje.

Rozhovory mají zajistit pokračování dohody z roku 2015, jejímiž signatáři byly Írán, Rusko, Čína, USA, Británie, Francie, Německo a EU. Teherán se v ní zavázal za zrušení ekonomických sankcí omezit svůj jaderný program. Írán odmítá, že se snaží o získání jaderných zbraní, a tvrdí, že program má výhradně mírové účely.

 

Právě se děje

Další zprávy